Minister Dijsselbloem van Financiën tijdens de Week van het Geld
NOS Nieuws

Nederland haalt 6,7 miljard euro op

Nederland heeft met succes een nieuwe staatslening in de markt gezet. Er werd meer opgehaald dan gepland en tegen een extreem lage rente. De belangstelling van beleggers in Nederlandse staatsschuld was groot. De lening was ruim anderhalf keer overtekend, omdat het aantal biedingen op schuld groter was dan hetgeen is toegezegd.

Nederland wilde met de 10-jaars-lening minstens 5 miljard euro ophalen, maar gezien de vraag werd dat 6,7 miljard euro. Beleggers namen bovendien genoegen met een couponrente van 0,25 procent als vergoeding. De feitelijke rentevergoeding komt uit op 0,39 procent. Niet eerder betaalde Nederland zo weinig rente voor schuld met een looptijd van 10 jaar.

Goedkoop

Het is de eerste langlopende lening die de staat verkoopt sinds de Europese Centrale Bank twee weken geleden begon met het ruim 1100 miljard grote opkoopprogramma van staatsleningen. Per maand koopt de ECB voor 60 miljard staatsleningen en andere leningen van eurolanden op.

De rente op staatsleningen is daardoor nog sterker gedaald en leidt tot veel lagere financieringslasten. Nederland was vorig jaar al in ruim 30 jaar niet zo goedkoop uit geweest.

Negatieve rente

Voor een vijfjarige en kortere staatsleningen worden momenteel zelfs negatieve rentes betaald. Beleggers zijn dus bereid te betalen voor het lenen van geld aan de staat, in plaats van dat ze van de staat een rentevergoeding krijgen.

De rentelasten voor de 349 miljard euro aan staatsschuld komen dit jaar uit op naar schatting 8,4 miljard euro. Dat is ruim de helft minder dan in het recordjaar 1995 aan rente betaald werd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl