NOS Voetbal

UEFA ontvangt Blatter met beschaafd applausje

Blatter spreekt UEFA-congres toe.

Bij het UEFA-congres in Wenen heeft Sepp Blatter in zijn openingstoespraak niet verwezen naar de strijd om het voorzitterschap van de FIFA. Het congres begroette de in Europa fel bekritiseerde Blatter met een beschaafd applausje.

Zijn voordracht hield hij in het Duits, Frans en Engels. In het eerste gedeelte besteedde de FIFA-voorzitter uitgebreid aandacht aan de prestaties van onze oosterburen bij het WK in Brazilië.

"Ik wil het Duitse team graag feliciteren met de wereldtitel. U mag daarvoor applaudiseren als u wilt." Het was een verzoek waar de congresleden slechts lauwtjes op reageerden.

Het bezorgde de 79-jarige Zwitser een pijnlijk moment voor een publiek dat hem duidelijk niet gunstig gezind is. De Duitse voetbalbond dringt net als veel andere UEFA-leden aan op een wisseling van het leiderschap van de FIFA.

Solidariteit en eenheid

Blatter riep herhaaldelijk op tot solidariteit en eenheid. "Dat is de boodschap voor vandaag, voor morgen en de toekomst."

Volgens de regels van het congres mocht hij als huidige FIFA-preses geen campagnepraatje houden. De andere drie kandidaten, Michael van Praag, Luis Figo en Ali bin Al-Hussein, krijgen wel spreektijd in Wenen.

In zijn speech noemde Blatter Europa het middelpunt van het mondiale voetbal. "In Europa spelen de beste voetballers, daarom vragen we Europa om de promotor te zijn van het spel en van de FIFA." Hij kreeg ook na afloop een beschaafd applausje van de aanwezigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl