President Desi Bouterse
NOS Nieuws

'Bouterse wil oud-premier en oud-ministers horen'

De Surinaamse president Desi Bouterse wil oud-premier Ruud Lubbers en oud-ministers en topambtenaren van politie en justitie onder ede horen over de strafzaak tegen hem. Dat zegt Bouterse's advocaat Inez Weski vanavond in het tv-programma Brandpunt.

Bouterse werd in 2000 bij verstek veroordeeld tot een celstraf van elf jaar wegens drugshandel. Volgens Bouterse kwam dat omdat het OM een kroongetuige een valse verklaring liet afleggen.

Volgens Weski was het proces tegen haar cliënt politiek aangestuurd. Nederland wilde in de jaren 80 en 90 een eind maken aan Bouterse's machtspositie in Suriname. Toen dat langs politieke en militaire weg niet lukte, zou het strafrecht zijn ingezet.

Tapverslagen

Bouterse en zijn advocaat beroepen zich op tapverslagen die in andere strafzaken tegen de Belgische kroongetuige zijn opgedoken. Daarin zou te horen zijn dat hij tegen vrienden zegt dat hij in het proces tegen Bouterse niet de waarheid sprak. Het OM zou een verklaring aan hem hebben voorgelegd, waaronder hij alleen maar een handtekening hoefde te zetten. In ruil daarvoor kreeg hij strafvermindering en mocht hij zijn crimineel verkregen vermogen houden.

Van Loon trok die verklaring na het proces weer in, omdat hij wroeging kreeg en omdat justitie hem bedrogen zou hebben. Justitie zou tegen hem hebben gezegd dat er meerdere getuigenissen tegen Bouterse waren afgelegd, maar tijdens het proces bleek dat hij de enige getuige was.

Hoge Raad

De zaak werd ook voorgelegd aan de Hoge Raad, maar die wees in januari een herzieningsverzoek af, omdat niet duidelijk was gemaakt waarom de Belg zijn verklaring had ingetrokken. Weski bestrijdt dat niet duidelijk is waarom de Belg dat deed. Het zou blijken uit de tapverslagen uit de andere processen, die als onderliggende stukken bij het herzieningsverzoek waren ingediend.

In de uitzending van Brandpunt bevestigt Vrij Nederland-journalist Marian Husken dat justitie op zoek is geweest naar personen die een valse verklaring over Bouterse wilde afleggen.

Bouterse en Weski willen nu oud-premier Lubbers, de oud-ministers van Justitie Winnie Sorgdrager en Ernst Hirsch Ballin en oud-procureur-generaal Joan de Wijkerslooth in een civiele procedure onder ede horen. Hun verklaringen kunnen ze later gebruiken in een eventueel nieuw strafproces.

Meineed

Weski doet ook aangifte tegen officier van justitie Evert Hardewijk wegens meineed. Justitie heeft steeds gezegd dat de kroongetuige uit de Nederlandse gevangenis is ontsnapt. De kroongetuige zegt dat hij is vrijgelaten. Een Belgische rechtbank oordeelde in een witwaszaak tegen hem dat hij inderdaad is vrijgelaten en niet is ontsnapt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl