Een archieffoto van de Amerikaanse journalist James Foley, die in augustus 2014 door IS werd onthoofd
NOS Nieuws

'VS weigerde te betalen voor vrijlating Foley'

Twee jaar lang hebben familieleden er alles aan gedaan om de Amerikaanse journalist James Foley uit de handen van IS te krijgen, maar de VS weigerde mee te werken. Dat zei Peter Bouckaert, directeur noodoperaties bij Human Rights Watch, gisteravond in het VRT-programma Reyers Laat.

"IS vroeg 100 miljoen dollar losgeld, maar de Amerikanen zeiden zelfs: als je met terroristen onderhandelt en geld aan ze geeft, kun je hier vervolgd worden", zei Bouckaert. Foley werd begin augustus door IS onthoofd.

Bouckaert was goed bevriend met Foley en hielp de familie met het onderhandelen met IS. "Op dat moment waren een Franse en Spaanse journalist al vrijgelaten, omdat hun regeringen losgeld betaalden, ook al ontkennen die dat. Maar de VS weigerde voor Foley te betalen."

Samen met zijn familie heb ik James Foley proberen vrij te krijgen, maar dat is niet gelukt. Dat is een vreselijk verlies.

Peter Bouckaert

Bouckaert en Foley leerden elkaar kennen door de Netflix-documentaire E-Team. De Amerikaanse journalist volgde in 2011 als cameraman het werk van Bouckaert voor Human Rights Watch tijdens de oorlog in Libië.

"We hebben wekenlang naast elkaar op de grond geslapen tijdens die oorlog", zei de Belg.

Foley was een prachtmens, een topjournalist. De wereld had meer van hem moeten zien dan die laatste scène in de woestijn.

Peter Bouckaert

Een jaar later werd Foley door aanhangers van IS in Syrië ontvoerd. "Twee jaar heb ik hem proberen te zoeken. Samen met zijn familie heb ik hem proberen vrij te krijgen, maar dat is niet gelukt. Dat is een vreselijk verlies."

"Het was dan ook erg moeilijk om hem in die video in zijn oranje pak onthoofd te zien worden. Zo kende ik Foley niet. Het was een prachtmens, een topjournalist. De wereld had meer van hem moeten zien dan die laatste scène in de woestijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl