Sepp Blatter arriveert bij het galadiner aan de vooravond van het UEFA-congres
NOS Voetbal

Blatter bezoekt het hol van de leeuw

In de aanloop naar het UEFA-congres wordt er in Wenen niet over het Europese voetbal gesproken, maar enkel over de strijd om het voorzitterschap van wereldvoetbalbond FIFA.

In de Oostenrijkse hoofdstad verzamelen zich vooral tegenstanders van zittend voorzitter Sepp Blatter. De andere kandidaten proberen stemmen te winnen voor de verkiezing op 29 mei. Michael van Praag, prins Ali bin Al-Hussein en Luis Figo gaan de vertegenwoordigers van bonden af in de wandelgangen van het Hilton Hotel, gelegen aan het stadspark van Wenen.

Alle gesprekken over de strategie tegen Blatter vallen stil op het moment dat Zwitser zelf de lobby binnenwandelt. Omstuwd door journalisten en cameraploegen werkt hij zich naar de lift.

Uren later, inmiddels maandagavond, worden vertegenwoordigers van de 54 Europese bonden met bussen vervoerd naar de dinerlocatie. Pas als de hal leeg is, meldt Blatter zich met partner. Een korte wandeling naar zijn limousine verlost de Zwitser van de opdringerige, vooral Engelse, pers.

Slecht imago

Volgens een directe collega van Blatter wordt het slechte imago van de FIFA vooral veroorzaakt door die kritische journalisten.

"Er komen uit Engeland en Duitsland veel verhalen, maar ik zou liever naar de positieve kant kijken. Zeggen waarom dingen die slecht waren, in de afgelopen vier jaar verbeterd zijn", zegt Jim Boyce.

De Brit was de afgelopen vier jaar vice-voorzitter van de FIFA namens de Noord-Ierse voetbalbond. Hij probeerde de Europese belangen te behartigen, maar merkte ook dat de kritiek vanuit de UEFA weerstand oproept bij de wereldvoetbalbond.

"Er zijn waarschijnlijk wel mensen binnen FIFA die daar niet zo van houden. Zeker omdat er bij de FIFA ook veel goede dingen gebeuren en uitstekende mensen werken. Er zijn heel veel landen die geen goede faciliteiten zouden hebben voor de jeugd zonder de enorme bedragen uit het ontwikkelingsfonds van FIFA."

Sinds ik vice-voorzitter werd, is de helft van het FIFA-bestuur om de een of andere reden weggestuurd

Jim Boyce
Blatter op UEFA-congres

Volgens Boyce zijn veel van de negatieve verhalen juist het resultaat van de strijd tegen corruptie in de gelederen van de FIFA. Hij heeft zich de afgelopen jaren hard voor gemaakt om het hoogste bestuursorgaan van de wereldvoetbalbond op te schonen.

"Sinds ik vice-voorzitter werd, is de helft van het FIFA-bestuur om de een of andere reden weggestuurd. Er zijn veel regels ingesteld en er is nu transparantie die er ogenschijnlijk in het verleden niet geweest is."

Jim Boyce met Sepp Blatter vorige maand bij een vergadering van de IFAB

Leeftijdslimiet

Blatter is 79 jaar oud, maar de Zwitser heeft er nog lang niet genoeg van. Boyce toont daar begrip voor, maar vindt het eigenlijk niet goed voor de FIFA: "Ik heb persoonlijk altijd gezegd dat ik geloof dat er een leeftijdslimiet zou moeten zijn en een maximum aan een voorzittersperiode. Maar op het congres vorig jaar mochten de 209 bonden erover stemmen en het werd met overweldigende meerderheid afgewezen."

Blatter is getrouwd met de FIFA.

Jim Boyce

Boyce is zelf bezig aan zijn laatste maanden in de leiding de FIFA. Hij vindt het tijd om afscheid te nemen van het voetbalbestuur: "Blatter is getrouwd met de FIFA. Ik treed af, omdat ik 71 word. Ik heb een vrouw die achter me bleef staan terwijl ik vaak weg was voor het voetbal. Ik wil de rest van mijn leven doen wat ik leuk vind."

Afgelopen week vergaderde Boyce nog twee dagen met het bestuur van de FIFA. Er werd een definitieve speelperiode vastgesteld voor het WK van 2022 in Qatar. Tijdens het lange overleg merkte hij nog niets van slijtage bij Blatter: "Voor mij is hij nog steeds een hele gezonde 79-jarige. Hij voelt zich in conditie. Ik vind dat hij nog steeds een capabele indruk maakt."

Welkomstwoord

Na het diner met de vertegenwoordigers van de UEFA keerde Blatter maandagavond al rond tien uur terug in het hotel. Vandaag zal hij het welkomstwoord doen van het jaarlijkse congres van de Europese voetbalbond.

Aan het einde van de bijeenkomst mogen zijn tegenstanders een presentatie geven over hun toekomstplannen. Blatter heeft het aanbod geweigerd. Hij wil geen campagne voeren, maar genieten van zijn werk als FIFA-voorzitter. Nog vier jaar als het kan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl