Niki Wories tijdens een trainingssessie bij het WK
NOS Sport

De lessen van kunstrijdster Niki Wories

Change your mistakes into lessons,
Change your lessons into work and progress,
And if you fail, then change yourself,
Because only you can change failure into success and that’s how…
YOU WILL WIN

De tekst staat prominent op de startpagina van haar website. Met de copyrights van Niki Wories zelf. De kunstrijdster is bezig aan het seizoen van haar doorbraak. De afgelopen twee maanden deed ze mee aan de EK senioren en aan de WK junioren. Dat leidde weliswaar niet tot topklasseringen, maar het leverde wel veel wijze lessen op die ze hoopt toe te passen tijdens de WK, komende week in Shanghai.

Nadenken en aanpassen

Haar deelname aan de wereldkampioenschappen alleen al is bijzonder te noemen. Het heeft vijf jaar geduurd voordat een Nederlandse zich wist te kwalificeren voor de mondiale titelstrijd. En dan ook nog eens Wories, die een aantal seizoenen van twijfels kende en twee jaar geleden serieus overwoog de sport vaarwel te zeggen.

Inmiddels heeft de 18-jarige Wories niet alleen het plezier hervonden, ze heeft ook haar slogan toegepast en zichzelf veranderd. "Iemand zei me deze zomer dat ik niet hard genoeg trainde. Dat vond ik eerst onzin, maar ik heb erover nagedacht en me aangepast. Zo ben ik erachter gekomen dat ik toch niet zo hard trainde als dat ik nu doe. Dus dat heb ik veranderd."

Wories is soms wat eigenwijs, maar wel goed

Grote namen

Het klinkt simpel, maar de progressie die Wories dit seizoen boekt, is onmiskenbaar. Het leidde tot haar debuut op de EK. In Stockholm wist ze zich via de korte kür niet te kwalificeren voor de lange kür. Wel keek ze goed naar de grote namen en hoe zij zo'n groot EK aanpakten. "De manier waarop ze hun trainingen doen, de manier waarop ze zich kleden, dat is zoveel professioneler. Als je dat ziet, wil je dat zelf ook doen."

Ook de WK voor junioren in Talinn leverde Wories leermomenten op. De vijftiende plaats op de korte kür was veelbelovend, maar in de lange kür maakte ze een aantal fouten waardoor Wories uiteindelijk terugzakte naar de 23ste plaats. Ze beleefde vóór de WK een paar slechte nachten door hevige buikpijnen, waarvoor ze zelfs naar het ziekenhuis in Talinn werd vervoerd.

Ik heb voor mezelf uitgemaakt dat het kan voor iemand uit Nederland om aansluiting te vinden bij de top.

Niki Wories

Maar Wories houdt niet van excuses: ze heeft het in de wedstrijd laten liggen. "De les is geweest dat ik niet teveel op anderen moet letten, ik moet dicht bij mezelf blijven. En ik werd bang dat ik fouten zou gaan maken. Dan gaat het juist mis."

Change your lessons into work and progress. Dat is precies wat Wories deed in de weken die volgden. Tijdens wedstrijden in Oberstdorf en Den Haag wist zij te voldoen aan de ISU-limieten voor de WK. "Ik geloofde het eerst niet. Op de tribune hoorde ik mensen gillen. Ik keek naar mijn punten en dacht: huh?"

Duidelijk doel

De kwalificatie voor de WK mag dan als een verrassing zijn gekomen, in Shanghai stelt Niki Wories zichzelf een duidelijk doel: ze wil zich plaatsen voor de lange kür: "Als dat niet gebeurt, ga ik heel erg teleurgesteld zijn en ook een beetje boos op mezelf."

Het is misschien tekenend voor de manier waarop Niki Wories nu in de sport staat. "Ik heb voor mezelf uitgemaakt dat het kan. Dat het ook mogelijk is voor iemand uit Nederland om aansluiting te vinden bij de top."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl