De stoel waarin terdoodverooreelden zitten bij een vuurpeloton
NOS Nieuws

Executie door vuurpeloton weer mogelijk in Utah

In Utah kunnen terdoodveroordeelden voortaan weer door een vuurpeloton worden omgebracht. Dat mag alleen als dodelijke injecties niet te krijgen zijn. De wet die dit mogelijk maakt is door de gouverneur van de staat ondertekend. Twee weken geleden nam het parlement de wet aan.

Gouverneur Herbert noemde het "een beetje gruwelijk", maar zei dat de staat alternatieven nodig heeft voor de injecties die gewoonlijk worden gebruikt.

Vorig jaar ontstond in de Verenigde Staten een tekort aan chemische stoffen die worden gebruikt bij dodelijke injecties. Europese producenten weigerden de stoffen te verkopen aan Amerikaanse gevangenissen.

Alternatieven

Sindsdien zoeken staten naar andere mogelijkheden voor het uitvoeren van de doodstraf. In Texas werd geëxperimenteerd met een andere chemische samenstelling. Daardoor ontstonden grote problemen. Terdoodveroordeelden moesten een pijnlijke en lange doodsstrijd leveren.

Begin deze maand ging een executie in Georgia niet door vanwege problemen met het middel pentobarbital. De autoriteiten vertrouwden het niet omdat het middel er troebel uitzag.

Utah is de enige staat in de VS waar een vuurpeloton weer mogelijk is. Jarenlang was het vuurpeloton in Utah een van de opties waaruit terdoodveroordeelden konden kiezen, maar in 2004 stopte de staat ermee. In de praktijk werd er nauwelijks voor gekozen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl