Minister van Financiën Varoufakis en premier Tsipras
NOS Nieuws

Wat moeten de Grieken nu doen?

De Griekse premier Tsipras heeft afgelopen donderdag beloofd om ‘binnen enkele dagen’ met een lijst van hervormingen te komen. De Grieken krijgen van de andere eurolanden meer vrijheid om eigen maatregelen te treffen, zolang het begrotingstekort van de overheid maar niet verder oploopt. Maar die maatregelen moeten wel uitvoerbaar zijn.

Plannen vorige regering

Met de vorige regering was een heel gedetailleerde lijst van hervormingen en bezuinigingen afgesproken om de overheidsfinanciën op orde te krijgen. Met die hervormingen had Griekenland nog dit jaar een primair overschot van 3% moeten halen, volgend jaar zelfs 4,5%. Een primair overschot is een overschot zonder rentebetalingen op de overheidsschuld.

Meer begrotingsruimte

Maar ook die afspraak is van de baan. Op de bijeenkomst van de eurogroep, afgelopen 20 februari, kreeg de Griekse minister van Financiën, Varoufakis, de toezegging dat de eurolanden rekening zullen houden met de economische omstandigheden in Griekenland. Met andere woorden, nu het slechter gaat met de economie, hoeft Griekenland niet meer aan die strenge begrotingseis te voldoen.

Brief Varoufakis

Maar ze moeten wel met maatregelen komen die het vertrouwen geven dat de overheidsfinanciën niet uit de hand lopen. Minister Varoufakis heeft op 5 maart een brief gestuurd aan de voorzitter van de eurogroep, Jeroen Dijsselbloem. Daarin stelt hij 7 maatregelen voor, die hij in een later stadium beloofde verder uit te werken.

Toerist wordt belastinginspecteur

Een van die maatregelen veroorzaakte nogal wat scepsis in Brussel. Griekenland stelde voor om duizenden burgers en toeristen in te huren om belastingontduikers op heterdaad te kunnen betrappen. Officiële belastingambtenaren zouden er niet aan toe komen om de fraude effectief tegen te gaan, schreef Varoufakis. Bovendien zou het effect van de inzet van gewone burgers groter zijn. Artsen en middenstanders zouden het wel uit hun hoofd halen om hun diensten zwart aan te bieden, als ze weten dat er duizenden mensen met camera’s en geluidsapparatuur rondlopen om ze te kunnen snappen.

Weinig concreet

De andere zes maatregelen waren volgens de eurogroep ook niet erg concreet: de oprichting van een planbureau voor de overheidsfinanciën, een wet die het budget van lokale overheden beter regelt, korting voor mensen die achter lopen bij het betalen van hun belastingen, belastingheffing op online gamen, minder bureaucratie, maatregelen om de humanitaire crisis aan te pakken.

Uitgewerkte plannen

Het is nu dus aan Athene om met nieuwe, beter uitgewerkte plannen te komen. De signalen uit Griekenland zijn dat ze daar woensdag mee naar buiten willen komen. Intussen hebben de Grieken wel beloofd de technocraten uit Brussel meer informatie te geven over de huidige cijfers.

De vertegenwoordigers van de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank die nu in Athene zijn om de cijfers te bestuderen krijgen alle medewerking, zo heeft het Griekse ministerie van Financiën afgelopen zaterdag laten weten. Want de tijd dringt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl