Aangepast

WikiLeaks: zegen of vloek?

Is het dumpen van honderdduizenden documenten door WikiLeaks te vergelijken met dat andere grote lek in de recente geschiedenis: de publicatie van de Pentagon Papers door Daniel Ellsberg in het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw?

Kritiek

Of gaat de vergelijking mank? De Pentagon Papers ging over het blootleggen van de wortels van de Amerikaanse betrokkenheid in Vietnam. De laatste dump van WikiLeaks bestaat uit een enorme hoeveelheid ongefilterde documenten en dient het vage doel van transparantie, zo is de kritiek.

Rellen

WikiLeaks begon deze week met de omstreden publicatie van duizenden vertrouwelijke berichten van Amerikaanse diplomaten. Die berichten zorgden inmiddels voor vele rellen. Zo heeft de Duitse regeringspartij FDP ontdekt dat een chef-staf van vicepremier Guido Westerwelle voor de Amerikanen spioneerde. De hoge partijman is direct uit zijn functie ontheven. Gisteren kwam zo ook aan het licht dat chassidische Joden Amsterdam mogelijk gebruiken als thuisbasis voor internationale drugssmokkel.

Onbereikbaar

Wikileaks is sinds de publicatie van "Cablegate" slecht bereikbaar; de site wordt voortdurend onder vuur genomen door cyberaanvallen. Vandmiddag was de site bereikbaar via een Zwitserse server. Ook is Wikileaks te volgen via Twitter. Sinds het begin van de avond is de site bereikbaar via een Nederlands adres: www.wikileaks.nl. Dat adres is geregistreerd door E-Dot in Zoetermeer. Onder meer via de Duitse (.de) en de Finse (.fi)-webadressen wordt ook naar de servers in Zweden gelinkt.

Arrestatie

Zweden rekent inmiddels op de spoedige arrestatie van Julian Assange, de oprichter van de WikiLeaks. Het land heeft om zijn uitlevering gevraagd omdat hij verdacht wordt van de verkrachting en mishandeling van twee vrouwen. De internationaal gezochte man zou zich in Engeland bevinden. Assange houdt zich echter vooral schuil voor de doodsbedreigingen die bij WikiLeaks zijn binnengekomen. Zelfs een adviseur van de Canadese premier Stephen Harper heeft op televisie gezegd dat Assange zou moeten worden omgebracht. Meerdere Amerikaanse politici willen dat Assange voor hoogverraad wordt vervolgd.

Vanmiddag heeft de Britse krant The Guardian een interview met Assange gepubliceerd. Daarin zegt hij onder meer, dat als iemand van zijn organisatie iets overkomt, de belangrijkste documenten direct online komen. WikiLeaks heeft daartoe een gecodeerd document verspreid onder meer dan 100.000 bezoekers van de site; als er aanleiding toe is kan de code worden vrijgegeven en zijn de documenten te bekijken. Over zijn veiligheid zei Assange in het interview: "Natuurlijk nemen we voorzorgsmaatregelen om onze veiligheid te garanderen, voor zover dat mogelijk is tegenover supermachten."

Eensgezindheid

De ontwikkelingen zorgen intussen ook voor opmerkelijke eensgezindheid: opiniewebsite Joop.nl roept de Nederlandse regering op om Assange politiek asiel te verlenen. Weblog GeenStijl, normaal gesproken niet bepaald op één lijn met het linkse podium, deelt die mening.

'Man of the year'

De Australiër maakt tegelijk kans om uitgeroepen te worden tot 'Man of the year' door het toonaangevende weekblad Time. De onthuller zonder vaste woon- of verblijfplaats had donderdagavond al ruim 111.000 stemmen van lezers gekregen.

Nieuwsuur vanavond over de zin en onzin van het vergelijken van de Pentagon Papers en WikiLeaks en de mannen die erachter zitten: Daniel Ellsberg en Julian Assange. Ook een gesprek met de advocaat van Assange, Bjorn Hurtig. In de studio is oud-hacker en ICT-journalist Brenno de Winter.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de maker: Marcel Ouddeken (Marcel.Ouddeken@Nieuwsuur.nl)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl