NOS Nieuws

NASA scheidt astronautentweeling voor onderzoek

NASA doet uniek tweelingenonderzoek

Mark en Scott Kelly zijn een eeneiige tweeling en beiden zijn astronaut. Aanstaande vrijdag worden ze 'ruw' van elkaar gescheiden. Scott gaat de ruimte in om een jaar lang in het internationale ruimtestation ISS te verblijven, Mark blijft achter. De tweeling wordt door ruimtevaartorganisatie NASA een jaar lang gevolgd, om erachter te komen wat de ruimte nu eigenlijk doet met het menselijk lichaam.

Een van de dingen die al bekend zijn over een verblijf in de ruimte, is dat het gebrek aan zwaartekracht ertoe leidt dat je in de ruimte ietsje langer wordt. Je lichaam wordt niet langer 'in elkaar geduwd'.

Scott zegt lachend dat hij na het jaar in de ruimte gelukkig eindelijk eens een beetje kan neerkijken op zijn broer Mark. Maar meer serieus: "Dit onderzoek gaat meer duidelijk maken over de negatieve effecten van een langdurig verblijf op de menselijke fysiologie. En hopelijk ook over hoe we dat kunnen beïnvloeden."

Eerst verder onderzoeken vóórdat we met vertrouwen zeggen: we gaan naar Mars!

NASA-wetenschapper John Charles

NASA hoopt er ook achter te komen wat er allemaal nog meer moet worden onderzocht, vóórdat mensen langdurig in de ruimte zullen verblijven. NASA-wetenschapper John Charles: "We moeten nog van alles onderzoeken vóórdat we met overtuiging en met vertrouwen kunnen zeggen: we gaan naar Mars!"

Kritiek

Critici noemen het tweelingexperiment een pr-stunt van NASA, omdat er eigenlijk meerdere tweelingen nodig zijn om daadwerkelijk wetenschappelijke conclusies te kunnen trekken uit het onderzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl