Tsipras komt ruzie bijleggen in Berlijn

  • Judith van de Hulsbeek

  • Judith van de Hulsbeek

Tsipras met militaire eer ontvangen in Berlijn

Het duurde langer dan gebruikelijk, maar 57 dagen na zijn aantreden mag premier Tsipras dan toch op bezoek komen bij bondskanselier Merkel. Vandaag wordt hij met militaire eer ontvangen in het Kanzleramt in Berlijn. Maar wat wordt daar precies besproken?

Steffen Seibert, woordvoerder van Merkel, benadrukte het in een persconferentie nog een keer: "Verwacht vandaag geen oplossingen voor de Griekse schuldencrisis. Dit zijn geen bilaterale gesprekken over de hervormingen van Griekenland. Duitsland neemt deze beslissingen niet alleen, dat is een zaak van de Eurogroep. Natuurlijk is het voor de bondskanselier wel interessant om uit de mond van Tsipras zelf te horen wat hij precies van plan is."

Belangrijkste doel van het bezoek is de verstoorde relatie tussen Griekenland en Duitsland herstellen. Al weken regent het beschuldigingen en dreigementen, van beide kanten. Minister van Financiën Schäuble haalde vorige week flink uit naar de Griekse regering. "De Grieken zijn onbetrouwbaar en doen er alles aan om het opgebouwde vertrouwen te vernietigen", zei hij tijdens een discussie.

De uitval kwam na een reeks van ongelukkige voorvallen. Schäuble zou zijn Griekse collega Varoufakis naïef en dom hebben genoemd. De Griekse minister van Defensie daarentegen dreigde busladingen met vluchtelingen naar Berlijn te sturen, als Schäuble niet met geld over de brug zou komen.

Vorige week waren de Duitsers de hele week in de ban van een middelvinger, die minister Varoufakis wel of niet naar Duitsland opgestoken zou hebben. Daarnaast speelt de gevoelige kwestie van de herstelbetalingen uit de Tweede Wereldoorlog, die premier Tsipras weer op tafel heeft gelegd.

Het belangrijkst is nu dat we elkaar weer beter gaan begrijpen, dat we weg gaan van de stereotypen aan allebei de kanten.

Minister Kotzias van Buitenlandse Zaken

Het bezoek moet de verziekte sfeer wat verbeteren. In de aanloop naar het bezoek klinken alvast wat verzoenende woorden van de Griekse minister van Buitenlandse Zaken.

"We hebben een langdurige vriendschap met Duitsland en veel gezamenlijke interesses", zegt Kotzias. "Het belangrijkst is nu dat we elkaar weer beter gaan begrijpen, dat we weg gaan van de stereotypen aan allebei de kanten."

Ook vice-premier Sigmar Gabriel hoopt op een nieuwe start. Hij zegt dat vorige hulppakketten zich te veel op Griekse banken hebben gericht, en dat de toekomstige hulp vooral naar de Griekse bevolking moet gaan.

Tegenprestaties

Maar hulp komt er niet zomaar. "Griekenland moet beseffen dat Europa graag wil helpen, maar dat dat zonder tegenprestaties, zonder heldere afspraken over noodzakelijke hervormingen, niet kan."

Maar gaat het dan helemaal niet over de hervormingen in Griekenland? Natuurlijk wel, zeggen analisten. Er ligt een lijst met voorgestelde hervormingen op tafel. En Tsipras zal dit bezoek vooral gebruiken om alvast te peilen wat Merkel hiervan vindt.

Pensioenleeftijd

Volgens het Duitse persbureau DPA wil Griekenland weer geld in de la brengen door een mengeling van verhoogde belastingen, privatiseringen en nabetalingen van belastingontduikers. Er lekten ook al wat gedetailleerde plannen uit:

-De pensioenleeftijd wordt verhoogd naar 67. De officiële pensioenleeftijd is in Griekenland 65, maar veel Grieken gaan ook eerder met pensioen. Er komt een uitzondering voor Grieken die langer dan 40 jaar hebben gewerkt, die mogen op hun 62ste stoppen met werken. Deze maatregel druist in tegen verkiezingsbelofte van Syriza. De partij beloofde de pensioenen met rust te laten.

-Op eilanden die populair zijn bij toeristen, gaat de BTW omhoog. Ook de belasting op tabak en alcohol stijgt.

-De regering gaat actief jagen op belastingontduikers. "We weten wie ze zijn en geven ze een laatste kans zich te melden", zegt een bron bij het ministerie van Financiën tegen DPA. Volgens het ministerie zijn de belastingontduikers Griekenland in totaal nog 76 miljard euro schuldig.

De lijst is hiermee nog niet compleet, schrijft DPA. Het is een schets die Tsipras graag aan Merkel wil voorleggen. Daarnaast wordt aangenomen dat Tsipras zal proberen om Merkel ervan te overtuigen dat er geen ruimte en geld meer is voor harde bezuinigingsmaatregelen.

Grieken houden hoop

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl