De pluimveesector is een van de sectoren die de vakbond onderzocht.
NOS Nieuws

'Schijnconstructies uitzendbranche duperen werknemers'

De vakbond FNV waarschuwt voor schijnconstructies waarbij laaggeschoold werk wordt uitbesteed om de cao te ontduiken. De vakbond is er bezorgd over dat na het ingaan van de nieuwe cao voor uitzendkrachten, komende week, deze constructie vaker wordt ingezet.

De vakbond onderzocht het zogenoemde contracting bij bedrijven in onder meer de pluimveesector, scheepsbouw en de post. Voor werknemers blijkt de constructie vaak te betekenen dat ze werken tegen een lager uurloon, met minder vakantiedagen en met minder rechten dan een uitzendkracht.

Sociale sabotage

“Contracting is een vorm van sociale sabotage met desastreuze gevolgen voor de Nederlandse arbeidsmarkt”, zegt Mariëtte Patijn, cao-coördinator in het dagelijks bestuur van de FNV.

De vakbond schat dat er zo'n 7000 mensen via contracting werken, maar betrouwbare cijfers ontbreken. Vaak wordt de werknemer ingehuurd via de dochter van een uitzendbedrijf.

Van alle tijden

Een woordvoerder van de branchevereniging van uitzendondernemingen ABU wijst er in een reactie op dat contracting van alle tijden is. "Onderaannemen van bepaalde werkzaamheden binnen een bedrijf mag en kan gewoon." Dat geldt natuurlijk niet voor schijnconstructies waarbij de onderaannemer geen leiding geeft, maar feitelijk als een uitzendbureau opereert, zegt ook de ABU.

Maar volgens de branchewoordvoerder is niet te zeggen of dit fenomeen toeneemt, juist omdat er geen concrete cijfers beschikbaar zijn. "Het beeld dat uitzendorganisaties deze constructie meer gaan inzetten na het ingaan van de nieuwe cao herkennen wij niet."

Rechtszaken

Naar aanleiding van het onderzoek van de FNV zijn al enkele rechtszaken gestart over het onterecht inzetten van contracting. Daarnaast roept de bond werkgevers en de politiek op om deze schijnconstructie onmogelijk te maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl