Een radioloog beoordeelt röntgenfoto's van een borst.
NOS Nieuws

Bij borstkanker meteen gesprek over borstreconstructie

Vrouwen bij wie borstkanker is ontdekt, krijgen voortaan meteen van de arts te horen hoe na de operatie de eventuele borstreconstructie wordt uitgevoerd. Dat staat in een nieuwe richtlijn voor de behandeling van vrouwen met een tumor in de borst.

De richtlijn is opgesteld om een eind te maken aan de grote verschillen tussen ziekenhuizen in de aanpak van borstreconstructie. Er zijn ziekenhuizen waar geen enkele vrouw met borstkanker meteen een borstreconstructie krijgt.

In andere ziekenhuizen kan 64 procent van de patiënten meteen terecht bij een plastisch chirurg.

Eerste land met richtlijn

De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie heeft de richtlijn afgesproken met de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde, Borstkankervereniging Nederland en de Federatie Medisch Specialisten. Nederland is het eerste land met zo'n richtlijn voor borstkanker.

De medische behandeling van de tumor staat natuurlijk voorop, zegt Marc Mureau, plastisch chirurg en voorzitter van de werkgroep die de richtlijn heeft opgesteld. Daaronder valt voor een aantal vrouwen ook een borstamputatie.

'Einde aan verschillende behandelingen'

Zo'n operatie kan psychologische en seksuele problemen veroorzaken bij de patiënt, aldus Mureau. Een borstreconstructie kan de kwaliteit van leven van deze vrouwen verbeteren, blijkt uit onderzoek.

Zeker niet elke vrouw met borstkanker komt direct na de behandeling in aanmerking voor een reconstructie. Dat hangt onder meer af van de vraag of de vrouw nog chemotherapie krijgt of bestraald moet worden, zegt Mureau.

Met de richtlijn willen de opstellers benadrukken dat de medische behandeling van borstkanker en de borstreconstructie beide thuishoren in het plan van aanpak van de ziekenhuizen.

In Nederland krijgen jaarlijks ruim 14.000 vrouwen en zo'n honderd mannen borstkanker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl