NOS Nieuws

Rusland maakt ruzie met Servië om Poolse appels

Rusland overweegt een verbod op de import van fruit uit Servië. De Russische voedselautoriteit verdenkt de Serviërs ervan dat zij import-appels uit Polen opnieuw exporteren en op die manier de Russische sancties tegen de EU omzeilen.

In augustus vorig jaar kondigde Rusland sancties af tegen de EU. Die waren een reactie op de westerse strafmaatregelen tegen Moskou vanwege het conflict in Oekraïne. Rusland verbood daarop de import van producten uit de EU als vlees, vis, groente en fruit. Servië is geen lid van de EU en kan daarom zijn eigen producten gewoon naar Rusland exporteren.

De Russische voedselautoriteit meldt dat zij een lading Poolse appels heeft onderschept die via Kazachstan naar Rusland werd gebracht. Het is niet de eerste keer dat Pools fruit bij de Russische grens wordt tegengehouden.

Nederlandse export

De Russische handelsboycot heeft vergaande economische gevolgen voor lidstaten van de EU. De maatregelen kostte de Nederlandse export in vier maanden tijd zeker 172 miljoen euro. Tussen augustus en november liep de export met 86 procent terug.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl