UMP van Sarkozy viert overwinning
NOS Nieuws

Partij Sarkozy grootste bij regionale Franse verkiezingen

De partij van voormalig president Sarkozy is bij de eerste ronde van regionale verkiezingen de grootste van Frankrijk geworden. Dat blijkt uit de exitpolls.

Het Front National van Marine Le Pen kwam als tweede uit de bus. De socialisten van president Hollande komen op nationaal niveau op de derde plaats.

Vooraf werd gedacht dat het anti-Europese Front National wel eens als grootste uit de bus zou kunnen komen. Voor Le Pen is de uitslag dan ook enigszins een tegenvaller.

Geen alternatief

Op televisie zei Sarkozy dat de Fransen hunkeren naar verandering. Hij haalde uit naar het Front National en richtte zich direct tot de Fransen die op de partij hebben gestemd. "Deze partij, die hetzelfde economische beleid voert als uiterst links, biedt geen enkel alternatief."

Vooral de socialisten hadden mensen opgeroepen te gaan stemmen, om te zorgen dat de partij van Le Pen niet de grootste zou worden. De opkomst was dan ook hoger dan bij de vorige departementsverkiezingen.

De verkiezingen waren voor de besturen van de 101 departementen van Frankrijk. In de departementen waar een partij nog geen absolute meerderheid heeft gehaald, wordt volgende week zondag de tweede ronde van de verkiezingen gehouden.

Sarkozy: het Front National lost niks op

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl