John Degenkolb neemt de felicitaties in ontvangst na zijn zege in Milaan-Sanremo
NOS Wielrennen

Degenkolb: nu staat mijn naam tussen de groten

"Vorig jaar was Milaan-Sanremo misschien wel het dieptepunt in mijn carrière. Om dan dit jaar te winnen is ongelooflijk", zei winnaar John Degenkolb, nog nahijgend van zijn zege op de Via Roma.

Bij de vorige editie kon hij niet meesprinten door een lekke band in de afdaling van de Poggio. Dit jaar was hij de beste. "Dit is de grootste overwinning uit mijn loopbaan, mijn eerste 'monument'."

De 26-jarige Duitser won al negen etappes in de Vuelta, een etappe in de Giro en semiklassiekers als Parijs-Tours, Gent-Wevelgem en de Vattenfall Cyclassics. Nu heeft hij ook La Primavera, voor het eerst sinds 2007 weer eindigend op historische grond, op zijn palmares.

Degenkolb kent zijn klassiekers: "De Via Roma is echt een bijzondere plek, zoveel grote namen hebben hier Milaan-Sanremo gewonnen. Nu staat mijn naam daar ook tussen."

Degenkolb: grootste zege in mijn loopbaan

Dumoulin: dit zijn zíjn koersen

Ook de ploeggenoten van Degenkolb bij de Nederlands getinte formatie Giant-Alpecin konden hun geluk niet op. Roy Curvers vloog zijn ploegmaat nog tijdens de interviews om de nek. Ook Tom Dumoulin, die ook in de voorste groep eindigde, was uitermate content: "Dit is een hele mooie dag voor ons."

Echt verbaasd over de prestatie van zijn teamgenoot was de Limburger niet. "Drie grote wedstrijden tellen echt voor hem. Milaan-Sanremo, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Vorig jaar werd hij al tweede in Roubaix. Dit zijn zíjn koersen."

Dumoulin, vooraf ondanks fysiek ongemak in de laatste weken getipt als outsider, had als opdracht meegekregen om de sprinter tot op de Poggio bij te staan. "Ik moest me koest houden tot na de Cipressa en heb geprobeerd hem goed af te zetten. Dat is redelijk gelukt. Toen hij wegschoot op de Poggio, was mijn werk eigenlijk gedaan. Ik ben niet meer bij de eerste vijf gekomen."

Wist Dumoulin hoe sterk Degenkolb was? "Daar hebben we het in het begin van de koers even over gehad. Daarna hoef ik het niet meer te vragen. Dan gaan we gewoon vol voor hem."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl