NOS Wielrennen

Degenkolb wint Milaan-Sanremo

  • EPA
    John Degenkolb troeft op de finish Alexander Kristoff af
  • EPA
    John Degenkolb kan het nauwelijks geloven
  • EPA
    John Degenkolb met beker en bloemen

John Degenkolb heeft de 106de editie van Milaan-Sanremo op zijn naam geschreven. De Duitse sprinter van Giant-Alpecin won op de historische Via Roma de sprint van een uitgedund peloton. De Noor Alexander Kristoff, de winnaar van 2014, werd tweede, Michael Matthews (Orica-GreenEdge) derde.

Beste Nederlander was Sebastian Langeveld (Garmin-Cannondale) op de veertiende plaats.

Degenkolb winnaar van La Primavera

Tjallingii weer in vroege vlucht

Even na tienen begonnen 198 renners waarvan dertien Nederlanders - Martijn Verschoor (Novo Nordisk) ging niet van start - aan de 106de editie van Milaan-Sanremo. Daarin lag voor het eerst sinds acht jaar de finish op de historische Via Roma.

Elf man trokken er in de 298 km lange Primavera al vroeg op uit, onder wie ook Maarten Tjallingii (Lotto-Jumbo). Het regende flink in de ochtenduren en omdat het peloton het rustig aan deed, hadden de elf in een mum van tijd tien minuten te pakken. Voor het peloton was die voorsprong het sein om wat meer vaart te gaan maken. Na de beklimming van de Turchino had het peloton halverwege de koers de voorsprong gehalveerd.

Daarmee was meteen duidelijk dat ook deze vlucht niet tot het einde zou reiken, waardoor de kopgroep oog kon hebben voor het fraaie uitzicht aan de Italiaanse Rivièra. Tjallingii is in ieder geval een liefhebber; ook vorig jaar reed hij de hele dag aan de leiding en ook toen in gezelschap van de Tsjech Jan Barta (Bora) en de Italiaan Matteo Bono (Lampre).

Toen werd de Nederlander als laatste van zeven vluchters ingelopen op 22 km van de meet, dit keer haakte hij eerder af. Vlak voor de top van de Capo Berta op 39 km moest Tjallingii de voorsten laten gaan.

De slotkilometers van La Primavera

Favorieten tegen de grond

Op de voorlaatste helling, de Cipressa, werd Bono als laatste vluchter opgepikt en prompt werd er aangevallen door de favorieten. Zo gingen Zdenek Stybar (Etixx- Quick Step) en Greg Van Avermaet (BMC) er vandoor, maar ver reikte hun vluchtpoging niet. Vervolgens ging Daniel Oss (BMC) op de pedalen staan en hij kreeg Geraint Thomas (Sky) met zich mee.

Thomas vervolgde daarna solo zijn weg, maar werd op de Poggio achterhaald door een select groepje favorieten met onder anderen Philippe Gilbert (BMC), Peter Sagan (Tinkoff) en wereldkampioen Michal Kwiatkowski (Etixx-Quick Step).

In de afzink smakten wereldkampioen Kwiatkowski, oud-winnaar Gerald Ciolek (MTN-Qhubeka) en kanshebbers Gilbert en Stybar echter tegen het asfalt, waarna 40 man zich in de straten van Sanremo verzamelden voor de sprint.

Degenkolb opvolger Zabel

Op de Via Roma was het een getrek en geduw van jewelste in een poging de beste uitgangspositie te verwerven voor de rechte lijn naar de finishstreep. Alexander Kristoff (Katjoesja), de winnaar van vorig jaar, leek daarin de beste papieren te hebben.

De Noor werd keurig 'afgeleverd' door zijn ploeggenoot Luca Paolini, maar kwam te vroeg op kop en kon zijn machtige tred in de hectische finale niet volhouden tot de streep. Degenkolb, die het zonder de befaamde sprinttrein van Giant-Alpecin moest doen, had de afstand tot de finish beter ingeschat.

Degenkolb ging erop en erover en werd daarmee de eerste Duitse winnaar op de Via Roma sinds Erik Zabel, die La Primavera liefst vier keer (1997, 1998, 2000, 2001) op zijn naam schreef. Hun landgenoot Gerald Ciolek won twee jaar geleden ook in Sanremo, maar die aankomst was niet op het historische asfalt van de Via Roma.

Degenkolb: grootste zege in mijn loopbaan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl