NOS VoetbalAangepast

Kranten teleurgesteld en trots

In de Nederlandse kranten staat vrijdagochtend de teleurstelling over het missen van het WK in 2018 centraal. Daartegenover staat echter waardering voor het optreden van de Nederlandse afvaardiging in Zürich.

"Een eervolle nederlaag", oordeelt De Telegraaf. "Teleurgesteld, maar toch vooral ook trots. Trots op het bid, trots op de presentatie en trots op het halen van de stemronde voor de organisatie van het WK 2018."

"Weg WK", kopt AD Sportwereld, die concludeerde dat de underdog "net niet" goed genoeg was. NOCNSF-voorman Maurits Hendriks stelt overigens dat de stemming in Nederland een flinke rol heeft gespeeld. "Ons negativisme is mede de oorzaak van het mislopen van het WK.", denkt Hendriks, die meent dat moet veranderen wil Nederland wel kans maken op de Olympisch Spelen van 2028.

Olie en gas

Volgens Trouw zijn Nederland en België verliezers van een schimmige en ongelijke strijd. "De kandidatuur van de Lage Landen voor de organisatie van het WK kon geen factor van belang zijn in de bestuurlijke top van de voetbalwereld die koos voor het grote geld."

Met een "Olie en gas gaan het WK voetbal organiseren nu Rusland en Qatar zijn verkozen tot organisatoren van 2018 en 2022" heeft ook de Volkskrant aandacht voor de rol van het geld. "Nederland en België schoten naast. Of misschien ging de bal tegen de paal, want een beetje winnaar voelden ze zich toch, de Nederlanders en Belgen."

Nrc.next heeft vooral aandacht voor de winnaar van het bid voor 2018. "Welkom in Rusland: corrupt en uitzichtloos". Volgens de krant komt over acht jaar het WK voetbal naar "een autoritair land waar niets verandert".

Het geld eerst

Ook in de Belgische kranten heerst de teneur dat de FIFA heeft gekozen voor het grote geld en dat het 'sympathieke' The HollandBelgium-bid weinig kan worden verweten. "Bij de FIFA komt het geld eerst", schrijft Het Laatste Nieuws. Als het grote geld ermee gemoeid is, gaat de club van Sepp Blatter overstag, stelt de krant.

"De leepste, de rijkste, de machtigste heeft nog altijd dat streepje voor, helemaal in een wereld waar commerciële belangen de boventoon voeren", schrijft de Gazet van Antwerpen. "Het tijdperk dat grote sportevenementen haast als vanzelfsprekend aan de klassieke sportnaties met hun welbekende sporttradities werden toegewezen, is al een tijdje definitief afgesloten."

In de Europese Unie zou er volgens het Belang van Limburg strenger worden toegezien op de wetgeving en dus zocht de wereldvoetbalbond andere oorden, naar "landen die zwaaiden met roebels en rials".

"Verkocht"

De Britse kranten reageerden woedend op het missen van de organisatie van het WK voetbal in 2018. "We zijn vernederd door de FIFA", luidt de weinig verhullende conclusie.

Volgens The Sun was alles vooraf al geregeld. "Fixed", kopt het boulevardblad dan ook. "De Russen wisten het resultaat allang." Oud-bondscoach Terry Venables heeft in zijn column geen goed woord over de gang van zaken. "Het is een grote schande. Een schande voor Engeland, een schande voor het voetbal en een schande voor de FIFA."

Ook de Daily Mail is duidelijk is zijn oordeel: "Verkocht", kopt de krant. "Rusland is een maffiastaat, verrot door corruptie. En Qatar is een oliestaatje waar je niet eens vrijuit kan spreken. Beide zwemmen in het oliegeld. Hoe hebben de volgevreten bobo's van de FIFA hen in godsnaam het WK kunnen geven?"

The Times bekritiseert het systeem van de verkiezing. "Dat is veel te makkelijk te manipuleren en is te veel omgeven door geheimzinnigheid." De krant legt echter ook de schuld bij het comité dat het WK naar Engeland probeerde te halen. "Engeland heeft het verpest. We hebben de beste stadions, de beste infrastructuur en de meest gepassioneerde fans, maar geen WK."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl