Om een ronde verder te komen moesten de kandidaten geld doneren aan het project, zegt een van de finalisten.
NOS Nieuws

Mars-kolonist: planeetproject is bedrog

Er is een relletje ontstaan rond het ruimteproject 'Mars One'. Een van de finalisten claimt dat hij moest betalen om kans te blijven maken op een enkeltje naar de rode planeet.

Joseph Roche, een voormalig onderzoeker van de NASA, gaf zich naar eigen zeggen op uit nieuwsgierigheid. Hij kwam steeds een ronde verder en vindt het nu tijd om misstanden bij het project aan de kaak te stellen.

'Mars One' draait om het idee een kolonie te stichten op Mars. Kolonisten worden naar de rode planeet gestuurd zonder kans ooit terug te keren naar de aarde. Oprichter is de Nederlander Bas Lansdorp. Veel mensen gaven zich op, van wie er nu nog honderd over zijn.

Merchandise

Volgens Roche kregen de kandidaten tijdens de selectie punten. Wie de meeste punten had, ging door naar de volgende ronde. "Punten kreeg je alleen door het kopen van Mars One-merchandise en door het doneren van geld aan het project."

Ook de claim dat zich 200.000 mensen voor het project hadden opgegeven klopt niet, zegt Joseph. Het waren er volgens hem 2761.

Onzin

Lansdorp noemt de aantijgingen onzin. "Er zitten kandidaten in de derde ronde die helemaal niets hebben gedoneerd, en er zijn mensen afgevallen die juist veel geld hebben gegeven. De twee dingen hebben niets met elkaar te maken." Hij blijft ook bij het aantal van 200.000.

Vorig jaar was er ook al eens kritiek op het 'Mars One'-project, toen van onderzoekers van de Amerikaanse technische universiteit MIT. Zij concludeerden dat het technisch vrijwel onhaalbaar is om de kandidaten op Mars in leven te houden.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl