2006: Pozzato knuffelt de beker na winst in Sanremo
NOS Wielrennen

'Pippo' Pozzato wil zichzelf opvolgen in Sanremo

  • Martijn Hendriks

    Redacteur wielrennen

  • Martijn Hendriks

    Redacteur wielrennen

Het babyvet is er al een tijdje vanaf. Al zes jaar mag Filippo Pozzato zich corridore professionista noemen als hij de snelste is in Milaan-Sanremo. Het is 18 maart 2006 als 'Pipo' de slimste is van een uitgedunde kopgroep. Op driehonderd meter van de finish springt hij weg uit het peloton. Achter hem blijven alle favorieten naar elkaar kijken. Pozzato rijdt door, duwt zo hard als hij kan op de pedalen en hij haalt het: vincitore Milano Sanremo 2006. Achter Pozzato juicht ploeggenoot en wereldkampioen Tom Boonen.

2006: Pozzato wint en juicht, ploeggenoot Boonen is blij voor hem

Pozzato zal in zijn carrière nog vaker juichen. Zo wint hij onder andere de Omloop het Volk, de E3 Prijs en de GP Ouest-France Plouay. En in 2009 wordt hij Italiaans kampioen en mag hij zodoende een jaar in het groen-wit-rood rondrijden. Voor een renner wiens grootste passie misschien wel zijn eigen uiterlijk is, een ultieme droom. Als de beste wielrenner van Italië, in je Ferrari onderweg van de ene naar de andere vrouw. Het is tekenend voor Pozzato in die fase van zijn leven.

Italiaanse overwinningen worden schaars

Italiaanse zeges in de vijf wielermonumenten drogen in de jaren na Pippo's zege langzaam op. In 2007 wint Ballan de Ronde van Vlaanderen en is Danilo di Luca de snelste in Luik-Bastenaken-Luik. In 2008 kunnen wielertifosi voor het laatst victorie kraaien: Damiano Cunego wint de Ronde van Lombardije.

En sindsdien is het stil wat Italiaanse zeges betreft. Geen enkele corridore mag zich nog laten kussen door de rondemiss. En dat steekt in een land waar trots en eergevoel verankerd lijken in de grondwet.

Pozzato, fan van zijn eigen lichaam

Seksdieet

Pippo wordt ouder en verstandiger. Maar zit ook eventjes aan de kant vanwege een te innige band met dopingdokter Michele Ferrari. In 2010 heeft Pozzato zijn zinnen gezet op de regenboogtrui, want ook die zal hem ongetwijfeld goed staan. En daarvoor moet alles wijken. En dus gaat de inwoner van Monaco (waar moet je anders wonen?) over tot een seksdieet: vanaf de Giro d'Italia tot het WK wielrennen geen enkele vorm van l'amore.

Het mag niet baten. De Noor Hushovd gaat er met de trui vandoor. Pozzato wordt vierde.

Pozzato geniet in de nationale kampioenstrui

Kansen op de Via Roma in 2015?

Is het realistisch om na de finish van vanmiddag te kunnen zeggen dat Pozzato de op een na laatste Italiaanse winnaar is? Niet echt, al mogen er kansen worden toegedicht aan Giacomo Nizzolo, een 26-jarig sprintwonder van Trek. Maar hoe verwerkt hij de 300 loodzware kilometers die het spurten vooraf gaan?

Nee, de grootste kans op Italiaans succes komt toch van Pozzato zelf. De coureur van Lampre heeft dit seizoen laten zien weer over goede benen te beschikken. Maar dan moet Pozzato het - net als in 2006 - niet op een sprint laten aankomen. Want dan zal hij toch echt zijn meerdere moeten erkennen in mannen als Alexander Kristoff, Peter Sagan, Philippe Gilbert of Michal Kwiatkowski.

Live bij de NOS

Milaan-Sanremo is vanmiddag vanaf 15.15 uur rechtstreeks te zien bij de NOS.nl. Op NPO 1, NOS.nl en Radio 1 is er ruim baan voor de eerste klassieker van 2015.

Pozzato wint Milaan - Sanremo 2006

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl