NOS NieuwsAangepast

Trein boekt Chinees record: 486 km/u

Een hogesnelheidstrein in China heeft een nieuw snelheidsrecord gevestigd. De trein reed tijdens een proefrit 486 kilometer per uur. Dat is zeventig kilometer sneller dan het oude record, dat ook al werd gevestigd in China.

De hoge snelheidstrein moet gaan rijden op een nieuwe spoorverbinding tussen Peking en Shanghai. Dat 1318 kilometer lange tracé moet in juli volgend jaar klaar zijn. De reistijd tussen de Chinese hoofdstad en de havenstad Shanghai is dan nog maar vijf uur. Dat is de helft van de huidige reistijd.

De Chinese overheid investeert in totaal zo'n 300 miljard dollar in een uitgebreid spoorwegennet met hogesnelheidstreinen. China heeft nu al het grootste hogesnelheidsnet ter wereld. Tussen 2012 en 2020 wil de overheid nog eens drieduizend kilometer aan hogesnelheidslijnen bijbouwen.

Geen wereldrecord

Het record van de Chinese trein is geen wereldrecord; in 2007 reed een Franse TGV maar liefst 574,8 kilometer per uur op een nieuwe hogesnelheidslijn van Straatsburg naar Parijs. Die trein was voor de recordrit wel ingekort en had bovendien grotere wielen gekregen.

De Japanse Maglev-trein, die niet over rails rijdt maar zweeft boven een magneetveld, haalde in 2003 zelfs een snelheid van 581 kilometer per uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl