Sanaa, de hoofdstad van Jemen, een dag na de aanslagen op moskeeën
NOS Nieuws

VS trekt special forces terug uit Jemen

De Amerikaanse regering trekt de laatste honderd leden van zijn 'special forces' terug uit Jemen. Dat meldt de nieuwszender CNN, die zich beroept op bronnen in de regio. De verslechterende veiligheidssituatie in Jemen zou de reden zijn dat Washington de manschappen terugroept.

Volgens CNN zijn de special forces de laatste Amerikaanse militairen in het land. Ze hielden zich bezig met operaties tegen terroristische groeperingen zoals al-Qaida. In februari sloten de Amerikanen al hun ambassade in de hoofdstad Sanaa, nadat Houthi-rebellen de macht in de stad hadden overgenomen.

Gisteren kwamen bij zelfmoordaanslagen op moskeeën in Sanaa 137 mensen om het leven. De extremistische Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de terreuraanslagen opgeëist. IS zegt bezig te zijn "met een gezegende operatie in de holen van de sjiieten".

Iran

De sjiitische Houthi's, die banden onderhouden met Iran, veroverden Sanaa al in september en begin dit jaar namen ze feitelijk de macht over. President Hadi werd onder huisarrest geplaatst, maar in februari wist hij uit te wijken naar Aden.

Hadi riep de Houthi's vandaag op de hoofdstad te verlaten. Hij vroeg ook alle partijen in Jemen om naar de Saudische hoofdstad Riyad te komen om daar deel te nemen aan vredesbesprekingen.

De Houthi's reageerden met een oproep tot algehele mobilisatie om de strijdkrachten van de verdreven president te verslaan. Ze presenteren hun voorgenomen offensief als een strijd tegen het extremisme.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl