NOS Nieuws

'Ik raak m'n huis aan de straatstenen niet kwijt'

'Ik raak m'n huis aan de straatstenen niet kwijt'

"Als het huis niet verkocht wordt, gaat een van ons in het midden van het land wonen en iemand blijft hier", zegt Irene von Hebel. Haar huis in 't Zandt, in de Groningse gemeente Loppersum, staat al vier jaar te koop. De prijs is verlaagd. En verschillende makelaars, interieurstylisten en zelfs de prijsverlagingen ten spijt; het leverde maar één kijker op en het huis is nog steeds niet verkocht. "Meer kan ik er niet aan doen."

Die prijsverlagingen zijn onder de loep genomen door de Vrije Universiteit. En wat blijkt: telkens als er een aardbeving is geweest zwaarder dan 2,2 op de schaal van Richter, dalen de huizenprijzen in de provincie Groningen met 1,2 tot 1,9 procent. "Dat komt vooral door ongemak en onzekerheid over de toekomst. Dat vertaalt zich in de huizenprijzen", zegt onderzoeker Hans Koster van de VU.

Angst

Volgens Von Hebel haken potentiële kopers inderdaad af omdat ze bang zijn voor de aardbevingen. Dat kan ze ook wel begrijpen. "Als ik hier zelf iets wilde kopen, dan had ik het nu niet gedaan", zegt ze. Het huis heeft verschillende aardbevingen doorstaan. "Je voelde de beving van de ene naar de andere kant onder het huis doorrollen. Ik schudde uit bed."

Veel schade hebben de bevingen niet aangericht, alleen de ramen waren wat ontzet. "Omdat er vocht tussen het dubbelglas kwam werden ze wazig. Veel van die ramen hebben we vervangen." De Nederlandse Aardolie Maatschappij betaalde de kosten slechts deels.

Bang ben ik niet. Al vraag ik me wel af wat er met het huis gebeurt als er zwaardere bevingen komen.

Irene von Hebel

Bang is ze er niet door geworden. "Al vraag ik me wel af wat er met het huis gebeurt als er zwaardere bevingen komen. Als je een huis wilt kopen, neem je dat natuurlijk wel mee in de overweging."

Onlangs is ze naar de burgemeester van Loppersum geweest. Die bood een luisterend oor en vond de schade net zo ernstig als bij iemand waar de scheuren wel in de muur zitten, maar kon verder niets voor de familie Von Hebel betekenen. "Er zijn drie criteria om in aanmerking te komen voor een vergoeding, waaronder psychische klachten en financiële problemen. Daar voldoen wij niet aan. Dus krijg ik niets van de NAM."

Oplossing

De onderzoekers Koster en Jos van Ommeren hopen dat uitkomst van hun VU-onderzoek kan bijdragen aan een oplossing voor het probleem. "De procedure om in aanmerking te komen voor een vergoeding is nu complex. Nu is er een maatstaf die gebruikt kan worden voor iedereen. De NAM zal dat lastig vinden, omdat ze bang zijn die waardedaling altijd te moeten compenseren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl