'Vloed van de eeuw' valt voorlopig wat tegen
Duizenden mensen zijn dit weekend naar Normandië en Bretagne afgereisd. Ze willen met eigen ogen de 'vloed van de eeuw' zien. Zo wordt het uitzonderlijk hoge springtij, dat niet eens in de honderd, maar ongeveer iedere achttien jaar langskomt, in de media genoemd. Vooral bij het schiereiland Mont Saint-Michel staan een hoop toeschouwers.
De vloed was vanochtend rond 07.45 uur iets minder hoog dan verwacht, maar uiteindelijk lag er toch slechts een klein strookje van de weg naar het pittoreske klooster droog. Het verschil tussen eb en vloed bedroeg ongeveer 14 meter: een gebouw van zo'n vier verdiepingen hoog. Volgens wetenschappers viel het springtij iets tegen vanwege een hoge drukgebied. Even na 20.00 uur is er een nieuwe kans voor de vele toeristen.
Het vorige 'springtij van de eeuw' was in 1997 te zien en het volgende zal over 18 jaar, in 2033, plaatsvinden. Het natuurfenomeen ontstaat doordat de zon en de maan precies op een lijn komen te staan. Daardoor ontstaat dus niet alleen een zonsverduistering, maar in dit geval ook een springtij.
Dit weekend is de vloed ook te zien aan de Britse en Nederlandse kust, al is Mont Saint-Michel wel de beste plek in Europa om dit fenomeen waar te nemen. De Normandische en Bretonse kust vormen een soort trechter voor het zeewater. Hierdoor is de werking van de getijden op deze plek altijd al groter dan elders.
Ook buiten Europa zijn er vandaag vloeden. De hoogste is in de baai van Fundy in Canada te zien. Daar is het hoogteverschil tussen eb en vloed zo'n 16 meter.