Vorig jaar hield de NAVO een grote oefening in Estland
NOS Nieuws

NAVO-oefening in Tsjechië

De NAVO houdt in juni een grote oefening in Tsjechië. Twee weken lang worden er noodscenario's nagespeeld. De 400 militairen oefenen onder meer met luchtafweersystemen.

Sinds het uitbreken van het conflict in Oost-Oekraïne heeft de NAVO al verschillende oefeningen gehouden in het oosten van Europa, onder meer in de Baltische staten.

In september was er ook een grote NAVO-oefening in Tsjechië. Daar deden onder meer Nederlandse militairen aan mee. Het ging toen om een oefening van de luchtmacht.

Tegelijkertijd houdt Rusland ook oefeningen, niet ver van de grens met Europese landen. Zo speelde het Russische leger vorige maand de aanval op een vijandig vliegveld na. Dat gebeurde niet ver van de grens met Litouwen en Estland.

Particulier leger

Veel Oost-Europese landen voelen zich bedreigd door de Russen. Polen vroeg daarom eerder deze maand om meer NAVO-oefeningen.

Vandaag maakte het Poolse leger bekend dat het gaat samenwerken met paramilitaire organisaties en schietverenigingen. Die organisaties gaan het Poolse leger helpen als dat nodig is.

Populair

Het gaat niet om een "leger buiten het leger", benadrukt de Poolse nationale veiligheidsadviseur. Het is volgens hem een nieuwe manier van samenwerken tussen burgerorganisaties en het ministerie van Defensie.

Paramilitaire groepen en schietverenigingen zijn erg populair in Polen sinds de uitbraak van het conflict in Oekraïne. Zo'n 120 organisaties doen mee aan de samenwerking met het leger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl