In de hoofdstad Port Vila worden kinderen ingeënt tegen de mazelen
NOS Nieuws

VN waarschuwt voor voedseltekort en ziektes in Vanuatu

Op de eilandengroep Vanuatu is grote behoefte aan voedsel. Een week na het passeren van de orkaan Pam waarschuwt de VN dat de tekorten vooral op het platteland groot zijn.

Buiten de hoofdstad Port Vila leeft vrijwel iedereen van de landbouw, maar de rukwinden en zware regenval van de orkaan hebben veel schade aangericht. De bananen- en kokosnotenoogst zijn vrijwel volledig vernietigd en datzelfde geldt voor een groot aantal fruitbomen. Akkers met groenten staan onder water en veel vee is verdronken.

Hoeveel mensen er door de orkaan zijn omgekomen is nog altijd onduidelijk. Het officiële dodental is omhoog bijgesteld naar dertien, maar er zijn ook berichten over zestien doden.

Ziektes

De VN wijst ook op het gevaar van ziektes. Door het stilstaande water en het puin kunnen die makkelijk de kop opsteken en zich verspreiden. In de hoofdstad Port Vila worden kinderen tussen een half jaar en vijf jaar ingeënt tegen de mazelen.

Bovendien eten mensen rottend fruit van de grond, omdat er niets anders is. Dat is slecht voor de gezondheid.

Op de 65 bewoonde eilanden van Vanuatu in de Stille Oceaan wonen zo'n 267.000 mensen. Duizenden van hen zijn dakloos en wachten nog steeds op hulp. Die moet onder meer komen van Australische en Franse militairen, die eergisteren in Vanuatu aankwamen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl