NOS Nieuws

Klasgenootjes Amalia krijgen geen Twitterverbod

'Waarop schoolkeuze gebaseerd is, is mij altijd een raadsel gebleven'

De nieuwe klasgenootjes van prinses Amalia krijgen geen Twitterverbod. De rector van het Christelijk Gymnasium Sorghvliet, waar de prinses volgend jaar begint, denkt dat de mede-leerlingen hun eigen verantwoordelijkheid nemen.

"We kunnen het niet voorkomen. Die sociale media zijn onderdeel van het leven van onze leerlingen, die kun je ze niet afpakken", zegt Hans Rookmaker. "We hameren er wel op dat ze in hun uitingen op internet altijd respect tonen voor de ander en de privacy van anderen."

"We kunnen zeggen: wees terughoudend. Bedenk dat alles wat je op internet zet door de hele wereld bekeken kan worden. En als er eens een uit de bocht vliegt, dan spreken we hem erop aan en leggen uit waarom het niet kan."

Hans Rookmaaker, rector van het Christelijk Gymnasium Sorghvliet

We zullen erop toezien dat Amalia hier rustig op school kan zijn.

Hans Rookmaaker, rector Sorghvliet

Bij de bekendmaking van de schoolkeuze van zijn dochter vroeg koning Willem-Alexander om privacy voor zijn dochter. Rookmaaker verwacht geen overlast van cameraploegen of andere pottenkijkers.

"Het is voor ons ook de eerste keer, maar ik denk eigenlijk dat het heel snel heel saai wordt voor iedereen. Ik heb ook niet het idee dat er op de Bloemcampschool (de basisschool van Amalia, red.) voortdurend allemaal cameraploegen rondlopen. Bovendien zullen we erop toezien dat Amalia hier rustig op school kan zijn."

  • ANP
    Christelijk Gymnasium Sorghvliet
  • ANP
    Christelijk Gymnasium Sorghvliet
  • ANP
    Christelijk Gymnasium Sorghvliet

Rookmaaker kreeg vorige week van de RVD te horen dat de keuze van Amalia op zijn school was gevallen. Waarom ze Sorghvliet koos, is hem niet verteld.

"Waarop de schoolkeuze van leerlingen wordt gebaseerd, is me altijd een raadsel gebleven en dat is ook nu zo. Ik weet dat ze een paar scholen bezocht heeft. Ik denk dat ze net als andere kinderen gewoon afgaat op de sfeer, haar indrukken."

Reisbureau

Misschien is het omdat Sorghvliet veel activiteiten biedt naast de lessen, speculeert Rookmaaker. "We hebben hier musicals waar de halve school aan meedoet, 300, 400 leerlingen. Ook kun je meedoen met een debatclub en kunnen de leerlingen lessen Chinees krijgen."

Amerika, Londen, Rome, Rennes, Duitsland en China. We lijken soms wel een reisbureau.

Hans Rookmaaker, rector Sorghvliet

Bovendien organiseert de school regelmatig reizen naar het buitenland. "Er gaat een groep naar Amerika, er gaan groepen naar Londen, Rome, Rennes en Duitsland. Leerlingen Chinees zijn in China een kijkje wezen nemen. We lijken soms wel een reisbureau."

Voor Amalia staat zo'n verre reis eerst nog niet op stapel: als brugklasser zal ze eerst op kamp gaan, om haar klasgenootjes te leren kennen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl