Kinderen met zorg komen klem tussen zorg en onderwijs
NOS Nieuws

'Geen oplossing voor meeste kinderen met zorg'

Ouders en belangenorganisaties reageren teleurgesteld op de oplossingen die de staatssecretarissen Dekker (onderwijs) en Van Rijn (zorg) bieden voor de problemen die ouders ervaren met zorg in de klas.

Kinderen die zorg nodig hebben, vallen sinds augustus onder een nieuw onderwijssysteem voor Passend Onderwijs. Daarnaast is het zorgsysteem dit jaar op de schop gegaan. Voorheen kregen veel ouders geld uit de AWBZ, maar nu vallen ze of onder de Wet Langdurige Zorg, of moeten ze bij gemeenten of zorgverzekeraars terecht voor bekostiging van bijvoorbeeld begeleiding in de klas.

Onduidelijkheid blijft

Martijn Klem, van de oudervereniging voor kinderen met een ernstig meervoudige beperking BOSK, is teleurgesteld. "De bal wordt bij ouders en scholen gelegd. Die moeten het maar uitonderhandelen. Kinderen worden zo handelswaar. Je kan komen als je voldoende budget mee brengt." Daarmee doelt Klem op het feit dat ouders een deel van hun zorgbudget op basis van de Wet Langdurige Zorg inzetten op school om de zorg te betalen. "Het blijft onduidelijk waar dan onderwijsondersteuning eindigt en waar zorg begint, en wie dus wat school zelf moet betalen", vult moeder Erika van de Bilt aan.

Ook Ieder(in), belangenorganisatie voor mensen met een chronische ziekte of beperking, vindt dat de brief niet genoeg oplossingen biedt voor de kinderen en hun ouders. "Er gebeurt niets voor de grote groep kinderen die niet ernstig meervoudig gehandicapt zijn, maar wel zorg nodig hebben in de klas. Die zijn afhankelijk geworden van gemeenten of zorgverzekeraars voor een goede begeleiding en zorg op school. Zij worden nog steeds van de een naar de ander gestuurd ", zegt directeur Illya Soffer. Die problemen zijn ontstaan door de zorgveranderingen en vallen daarmee onder staatssecretaris Van Rijn.

Een van die kinderen is Lasse. Zijn moeder Afra Bentum deed eerder bij de NOS haar verhaal omdat niemand de begeleiding voor haar zoon wilde betalen. "Dat zou bij de zorgverzekeraar liggen maar daarover wordt niets gezegd in de brief. Dekker had dat wel aangegeven." Bentum betaalt de begeleiding nog altijd uit eigen zak, omdat er nog steeds geen helderheid is.

Positief

Alle betrokkenen zijn wel positief dat er voor het onderwijsgeld voor kinderen met zware zorg nu een centraal loket komt. Nu was dat geld verdeeld over schoolregio's. Daardoor moest een school met leerlingen uit verschillende regio's onderhandelen over geld omdat ze leerlingen uit verschillende regio's in de klas hadden. Door het loket krijgen ze een centraal punt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl