NOS Nieuws

Obama spreekt Iraanse volk toe

  • Hans Brom

    Buitenlandredacteur

  • Hans Brom

    Buitenlandredacteur

Obama spreekt Iraanse volk toe

De tijd is rijp voor Iran en de Verenigde Staten om hun onderlinge verhoudingen blijvend te verbeteren. Dat zegt president Obama in een videoboodschap, die speciaal is gericht aan het Iraanse volk.

Het is een opmerkelijke boodschap die Iran krijgt ter gelegenheid van het Iraanse nieuwjaar. De Iraans-Amerikaanse verhoudingen zijn al decennia lang slecht. Sinds 1979, toen de sjah werd verdreven en studenten de Amerikaanse ambassade in Teheran bezetten, is er weinig moois te vertellen over de relatie tussen de twee landen.

Maar het ijs is enigszins aan het breken sinds Iran, Amerika en vijf andere wereldmachten serieus overleggen over het beperken van het Iraanse kernprogramma. Want is dat alleen bedoeld om energie op te wekken of wordt er in het geheim aan een kernbom gewerkt?

Conflict

Vooral de Israëlische regering staat zeer argwanend tegenover Irans bedoelingen en zou liever vandaag dan morgen de centrales bombarderen. De kwestie-Iran is ook de kern van het haast persoonlijke conflict tussen de Israëlische premier Netanyahu en Obama. Die probeert juist alles om tot een diplomatieke oplossing te komen.

De videoboodschap is nogmaals een poging van Obama om Iran met vriendelijke woorden over te halen een succes van de onderhandelingen te maken. De boodschap kan daarmee gezien worden als een slag in het gezicht van Netanyahu, die zich steeds onverzettelijker opstelt tegen Iran en het Amerikaanse standpunt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl