Demonstratie bij het Paleis van Justitie in Brussel
NOS Nieuws

Groot protest rechters en advocaten in Brussel

  • Joris van Poppel

    Correspondent België

  • Joris van Poppel

    Correspondent België

Duizenden rechters, griffiers en advocaten hebben vandaag in het Brusselse justitiepaleis gedemonstreerd tegen het chronische geldgebrek bij justitie in België. De rechters klagen onder andere over personeelsgebrek, ellenlange gerechtelijke procedures en het achterstallig onderhoud.

De Belgische regering moet miljarden bezuinigen. De rechters vrezen dat er ook verder wordt gesneden in het gerechtelijk apparaat.

België geeft nu al relatief weinig uit aan justitie. Europese landen spenderen gemiddeld 2,2 procent van hun begroting aan justitie, blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. In België ligt dat cijfer op 0,7 procent.

Justitiepaleis in Brussel al decennia in de steigers

Achterstallig onderhoud

Veel gerechtsgebouwen kampen daardoor met achterstallig onderhoud. Sprekend voorbeeld is het justitiepaleis in Brussel, een monumentaal gebouw uit de 19e eeuw. Het enorme paleis, ooit het grootste gebouw ter wereld, staat al tientallen jaren in de steigers. Er komen geregeld gevelstenen naar beneden.

Binnen zijn rechtszalen gesloten omdat het er lekt en ook de beveiliging laat te wensen over. In de kelder is vaak wateroverlast, daar liggen ruim een miljoen bewijsstukken van lopende rechtszaken opgeslagen, waaronder documenten, drugs, wapens en zelfs een hand die daar al ruim 20 jaar wordt bewaard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl