Het kabinet heeft de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen besproken
NOS Nieuws

Kabinet: het lukt ons in de Eerste Kamer

De complete ministersploeg van het kabinet-Rutte heeft er vertrouwen in dat het erin slaagt plannen door de Eerste Kamer te krijgen. Alle bewindslieden gaan "extra hun best doen" om meerderheden te krijgen in de Eerste Kamer.

In de ministerraad is de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen besproken. De VVD zal drie zetels in de Eerste Kamer verliezen, maar blijft de grootste partij. De PvdA verliest volgens de prognoses zes zetels. Het krijgen van een meerderheid om wetsvoorstellen goed te keuren zal niet makkelijk zijn, zegt vicepremier Asscher, die premier Rutte vervangt.

Handschoen

"Maar we hebben het vertrouwen dat het ons zal lukken", zegt minister Asscher. Hij wijst op de politieke traditie om als partij verantwoordelijkheid te nemen. Het kabinet vindt ook dat andere partijen dat moeten doen. "Het huidige versplinterde, gefragmenteerde politieke landschap vraagt van alle partijen de handschoen op te nemen."

Asscher: vertrouwen dat het ons lukt

De VVD en PvdA vragen de oppositiepartijen CDA, GroenLinks en SP al langer mee te helpen aan de "stabiliteit van het land". D66, de ChristenUnie en de SGP werken als constructieve oppositiepartijen al mee met de VVD en de PvdA om plannen door de Eerste Kamer te krijgen. Deze vijf partijen krijgen in de senaat nu waarschijnlijk geen meerderheid meer en daarom is de hulp van andere oppositiepartijen extra belangrijk.

Vicepremier Asscher denkt het vertrouwen van de kiezer te kunnen herwinnen als mensen meer profijt gaan krijgen van de kabinetsplannen om de economie te versterken. "Het economisch herstel moet nog vertaald worden in banen en geld in de portemonnee."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl