NOS Nieuws

Massaal spieken: zo doen ze dat in India

Massaal spieken in India

In de Indiase deelstaat Bihar weten studenten wel hoe ze hun centraal schriftelijk eindexamen moeten halen. Omdat goede cijfers van groot belang zijn voor de carrière, krijgen de studenten massaal hulp van vrienden en familie. En dat spieken neemt dan massale vormen aan.

Op beelden die 'viral' zijn gegaan op internet is te zien hoe vrienden en familie gebouwen beklimmen waar de examens worden afgenomen. Ze gooien vervolgens spiekbriefjes naar binnen.

In de examenlokalen gaan de spiekbriefjes vervolgens onder de tafel van hand tot hand. De examinatoren weten waarschijnlijk wel dat er wordt gespiekt: maar ze kijken de andere kant op. Hoogstwaarschijnlijk zijn ze omgekocht.

De overheid van Bihar grijpt op zijn beurt ook niet in. Reden: elke student wordt door drie tot vier personen geholpen. Dat betekent in het dichtbevolkte Bihar dat zo'n zes tot zeven miljoen mensen bezig zijn met het helpen van studenten. Onbegonnen werk om het gedrag van al die mensen te controleren en eventueel te beboeten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl