Japan herdenkt gifgas-aanslag op metro
Japan herdenkt vandaag de aanslagen op de metro van Tokio, twintig jaar geleden. Bij de aanslagen met het dodelijke gifgas sarin op vijf metrotreinen vielen zeker twaalf doden. Duizenden passagiers raakten gewond.
De terreurdaad was het werk van de sekte Aum Shinrikyo. De leider van die beweging, Shoko Asahara, hield zijn volgelingen voor dat het einde van de wereld nabij was. Met de aanslagen wilde hij mogelijk de apocalyps versnellen. Een andere theorie is dat Asahara met de terreur de aandacht van de politie wilde afleiden, omdat rechercheurs de sekte al in het vizier hadden vanwege eerdere aanslagen.
Stilte
Nabestaanden van de slachtoffers kwamen om 08.00 uur plaatselijke tijd bijeen op Kasumigaseki, een van de metrostations die in 1995 doelwit waren. Na een moment van stilte legden ze bloemen neer ter herinnering aan de slachtoffers. Ook premier Abe nam deel aan de ceremonie.
Volgens stationschef Mitsuaki Ota, die twee collega's verloor door het gifgas, zijn mensen na twintig jaar nog steeds getraumatiseerd door de aanslagen. Een aantal daders heeft de doodstraf gekregen, maar die is tot op de dag van vandaag niet voltrokken omdat het onderzoek naar enkele sekteleden nog loopt.
Veel nabestaanden en slachtoffers die nog altijd kampen met de gevolgen van het gas, willen dat de doodstraffen snel worden uitgevoerd. Ze zijn ook bezorgd over de volgelingen van Asahara.
Geweld afgezworen
Na de terreur in de metro ging Aum Shinrikyo verder onder twee andere namen: Aleph en Hikari no Wa. Die hebben geweld afgezworen maar volgen nog steeds de leer van Asahara.
Shizue Takahashi heeft weinig vertrouwen in de geweldloze opvolgers van Aum Shinkrikyo. Ze raakte haar man kwijt bij de gifgasaanval. "Diegenen die de aanslagen zelf hebben meegemaakt, moeten het verhaal blijven vertellen", zei ze tijdens de ceremonie. "We moeten gehoord worden om te voorkomen dat zo'n tragedie nog eens kan gebeuren."
We moeten gehoord worden om te voorkomen dat zo'n tragedie nog eens kan gebeuren.