De gepensioneerde elektricien en zijn echtgenote in 2010
NOS Nieuws

Twee jaar voorwaardelijk voor verduisteren werk Picasso

De rechtbank van het Franse Grasse heeft de voormalige elektricien van Pablo Picasso schuldig bevonden aan het verduisteren van gestolen werk van de wereldberoemde Spaanse schilder. Pierre Le Guennec en zijn vrouw Danielle zijn veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijke celstraf.

De rechter achtte bewezen dat Picasso (1881-1973) de kunstwerken die het paar thuis had liggen, niet aan hen heeft geschonken, maar dat ze ze verborgen hebben gehouden, terwijl ze wisten dat ze gestolen waren. De 271 ongesigneerde tekeningen en schetsen en een notitieboekje lagen veertig jaar lang in een kartonnen doos in de garage van de Guennecs.

Het in beslag genomen werk gaat naar de erfgenamen van Picasso. Zij spanden de rechtszaak aan, nadat Pierre en Danielle Le Guennec een van hen hadden benaderd om de authenticiteit van de werken te erkennen.

Stokbrood

Volgens de erfgenamen voorzag Picasso het werk dat hij schonk altijd van zijn signatuur en een opdracht. Bovendien gaf hij nooit zo'n groot aantal werken tegelijk weg, betoogden ze voor de rechter. "Het is alsof je naar de bakker gaat voor een stokbrood, en hij geeft je er 271", zei een van de dochters van de kunstschilder.

Volgens de erfgenamen is het werk gestolen door de voormalige chauffeur van Picasso, een neef van Le Guennec. De elektricien zou het werk vervolgens verborgen hebben gehouden, mogelijk in opdracht van malafide kunsthandelaars.

"Voor u"

Maar de elektricien houdt vol dat Jacqueline Picasso, de laatste echtgenote van de kunstschilder, in 1971 of '72 de kartonnen doos met het werk aan hem gaf met de woorden: "Die zijn voor u". Daarmee zou ze hem hebben willen bedanken voor zijn toewijding en de goede onderlinge band.

De werken hebben samen een geschatte waarde van 60 miljoen euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl