NOS Nieuws

Roeier Ralph Tuijn in recordtijd de Atlantische Oceaan over

Een nieuw wereldrecord voor Ralph Tuijn

Oceaanroeier Ralph Tuijn is met vier Britse mederoeiers de Atlantische Oceaan overgeroeid in een nieuw wereldrecord. Hij zette voet aan land op het Caribische eiland Trinidad na een roeitocht van 51 dagen en 17 uur. Dat is veel sneller dan het oude record; dat stond op 96 dagen.

Tuijns roeitocht begon in Lagos, Portugal. Nadat de roeiers, behalve Tuijn nog drie mannen en een vrouw, een tijdje de kustlijn van West-Afrika hadden gevolgd, maakten ze de grote oversteek. Volgens hun plannen had de tocht moeten eindigen in Guyana, maar omdat de weersverwachting voor Trinidad beter was en de route naar Guyana moeilijker, werd het einddoel een stuk naar het noorden verplaatst.

Strubbelingen

Hun roeiboot van carbon was razendsnel, maar volgens hoofdsponsor Tentoo zijn er onderweg toch wat problemen geweest. "Golven van zes meter, zoutwaterzweren doordat de kleren in slecht weer niet konden drogen, vijftig dagen hetzelfde niet-al-te-geweldige eten, materiaalpech, zittend moeten slapen, onderlinge strubbelingen. Toch is de ploeg enorm trots en wij ook."

Volgens de sponsor blijven Tuijn en zijn collega's nu even op Trinidad. "Het eerste wat ze gaan regelen is een visum, daarna gaan ze denken over de terugreis."

Het vijftal onderweg op de Atlantische Oceaan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl