NOS Nieuws

Veel mis met uitgebrande seniorenflat Nijmegen

Seniorenflat Nijmegen voldeed niet aan alle veiligheidseisen

Seniorenflat De Notenhout in Nijmegen, waar vorige maand brand woedde, voldeed niet volledig aan de laatste veiligheidsvoorschriften. Dat hebben de brandweer en de gemeente vanavond op een persconferentie bekendgemaakt. De brand kostte het leven aan vier bewoners.

Rookwerende deuren in een van de vleugels werkten niet afdoende. Daardoor kon de rook zich makkelijk door het gebouw verspreiden, blijkt uit onderzoek van de regiodienst Nijmegen. De dienst is verantwoordelijk voor de vergunningen. De brandwerende deuren waren volgens het onderzoek wel in orde.

Verder werd vanavond duidelijk dat een van de noodtrappenhuizen niet voldeed aan de huidige veiligheidsnormen. Het betreffende trappenhuis kwam niet uit op straat en dat was volgens de regels verplicht. Bovendien was tijdens de brand het centrale trappenhuis onbruikbaar geworden.

Eindoordeel

De gemeente Nijmegen wil nog geen eindoordeel geven. Er wordt gewacht op de uitkomst van een onderzoek door het Openbaar Ministerie. Verder wijst de gemeente erop dat het complex voldeed aan de veiligheidsvoorschriften die golden toen het werd gebouwd. Dus bij de vergunningverlening is niets misgegaan, concludeert Nijmegen.

De gemeente vindt dat alle seniorenflats en verzorgingshuizen gecontroleerd zouden moeten worden om er zeker van te zijn dat ze voldoen aan de jongste veiligheidseisen. Verder wordt de vraag gesteld of het verantwoord is om ouderen in wooncomplexen te laten wonen die uit twee grote vleugels bestaan, zoals De Notenhout.

De Brandweeracademie gaat dat op verzoek van Nijmegen nader onderzoeken. Daarbij staat ook de vraag centraal of de huidige wet aangepast moet worden om ouderen veiliger te laten wonen.

De fatale brand in De Notenhout woedde op 20 februari. Het vuur ontstond in een cafetaria onder de seniorenflat.

De persconferentie in Nijmegen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl