NOS Nieuws

Deelname aan waterschapsverkiezingen verdubbeld

De opkomst voor de waterschapsverkiezingen geeft tot nu toe een verdubbeling te zien vergeleken met 2008. Na het tellen van de stemmen van 17 van de 22 waterschappen is de score bijna 44 procent, zegt de Unie van Waterschappen.

Dit jaar kan voor het eerst van een echte opkomst worden gesproken, omdat er tot nu toe werd gestemd per brief. Dat de kiesgerechtigden nu naar het stembureau konden voor de gecombineerde verkiezingen met die voor Provinciale Staten heeft vast bijgedragen aan de grotere deelname, zegt voorzitter Peter Glas van de Unie van Waterschappen.

Het aantal blanco stemmen is volgens Glas wat toegenomen vergeleken met de vorige keer. Op dit moment ligt het tussen de 0,7 en 3,6 procent.

Ongeldig

Glas durft daaruit niet te concluderen dat die blanco stemmen een vorm van protest zijn tegen het fenomeen waterschapsverkiezing. "Dan zou het aantal ongeldige stemmen groter zijn, bijvoorbeeld doordat iemand iets op het stemformulier schrijft. Cijfers daarover zijn er nog niet, maar het aantal ongeldige stemmen zal lager zijn dan vorige keer. Toen ging er veel fout doordat mensen niet precies wisten hoe het stemmen per brief ging, of doordat stemkaarten werden verwisseld en in de verkeerde envelop terechtkwamen."

Unie-voorzitter Glas is erg tevreden over de verdubbelde opkomst en het verloop van de verkiezingen, die voor het eerst door de gemeenten werden georganiseerd.

Uitdaging

Maandag zijn alle opkomstcijfers en resultaten bekend. "Dan zal ook duidelijk zijn of er grote verschillen zijn tussen het aantal stemmen voor Provinciale Staten en voor de waterschappen. Als wij achterblijven, is dat voor ons een uitdaging om de volgende keer nog beter campagne te gaan voeren en het belang van de waterschappen te benadrukken."

Een verschil zal er zeker zijn, omdat mensen met bijvoorbeeld een tijdelijke verblijfsvergunning wél voor het waterschap, maar niet voor de provincie mogen stemmen.

Uit de voorlopige uitslagen blijkt dat VVD en CDA goed scoren vergeleken met 2008, dat nieuwkomer 50Plus het ook goed doet, dat de landelijke 'waterspecifieke' partij Water Natuurlijk zich handhaaft en dat de PvdA wat achterblijft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl