Jeroen Dijsselbloem (l) en Yanis Varoufakis (r)

'Griekenland kan over anderhalve week al failliet gaan'

"De Griekse staatskas is bijna leeg en dat betekent dat het land over anderhalve week al failliet zou kunnen gaan", zegt Maartje Wijffelaars, Griekenland-specialist van de Rabobank. Vanavond zijn Europese leiders bijeen in Brussel om te zoeken naar een oplossing.

Griekenland staat financieel gezien aan de rand van de afgrond, maar Europa weigert geld over te maken totdat de Grieken een concreet hervormingsplan laten zien. "Dan komt het er nu op neer dat ze bijna geen geld meer hebben om de ambtenaren te betalen", aldus Wijffelaars in het NOS Radio 1 Journaal.

Geen euro

Op 20 februari sloten de Grieken na lang onderhandelen een akkoord met de Eurogroep onder leiding van minister Dijsselbloem. Daarna zouden de Grieken plannen voor hervormingen uitwerken. "Vanuit Europa is er in de tussentijd geen euro naar de Griekse overheid gegaan."

Maartje Wijffelaars

"De verwachting was dat het goed zou komen", zegt de Rabobank-econoom. "Maar het probleem is dat de Grieken steeds hun beloftes breken. Ze proberen steeds opnieuw over de voorwaarden te onderhandelen. Ook zijn ze al een paar weken bezig met het schofferen van personen, landen en instituties. Dat komt de verstandhouding natuurlijk niet ten goede."

Te vroeg

"Het lijkt er vooralsnog op dat ze op ramkoers liggen", zegt Wijffelaars. Maar volgens de econoom kan het nog alle kanten op. "We zijn wel gewend van de Europese politiek dat oplossingen pas gevonden worden als we bijna in de afgrond stappen."

De EU-top in Brussel duurt twee dagen. Wijffelaars verwacht dat het niet nu al tot een resolutie komt. "Er is nog ongeveer een week en in Europese termen betekent dat dat het nu nog te vroeg is om tot een oplossing te komen."

"Meer signalen over faillissement Griekenland"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl