De duurste Apple Watch is 18.000 euro
NOS Nieuws

Zwitsers breiden 'offensief' tegen Apple Watch uit

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Google en de Zwitserse horlogemaker Tag Heuer gaan samen een smartwatch maken. Eerder kondigde ook Swatch aan binnen enkele maanden met een eigen slim horloge te komen. De horlogemakers reageren hiermee op Apple. De iPhone-maker kondigde begin deze maand aan dat de duurste versie van zijn Apple Watch 18.000 euro gaat kosten, een aanval op luxe horloges uit Zwitserland.

De samenwerking tussen Google en Tag Heuer is een stevig antwoord op Apples plannen. In de persverklaring zeggen de twee bedrijven op deze manier "Silicon Valley en Zwitserland te willen verbinden". Google is de belangrijkste concurrent van Apple.

Houdbaarheid

Hoe duur het horloge wordt, is nog onbekend. Een Tag Heuer-uurwerk kan gemakkelijk duizenden euro's kosten. Het blijft de vraag of consumenten eenzelfde soort bedrag willen betalen voor een smartwatch. Een mechanisch horloge (zonder computerchip) blijft vaak decennia goed. Een smartwatch gaat veel minder lang mee.

Net als Apple begin deze maand, hebben de twee bedrijven nu niks gezegd over de houdbaarheid van het horloge. Een mogelijkheid die al langer wordt geopperd door verschillende experts is dat na een paar jaar voor een gereduceerd tarief de chip kan worden geüpgraded. Zo zou een smartwatch toch langer mee kunnen gaan.

Smartwatch-aanbod

Tot nu toe zijn alle slimme horloges waar Googles Android Wear-software op draait relatief goedkoop. Zo kost het populairste slimme horloge uit 2014 waarop Android Wear draait, de Moto 360 van Motorola, zo'n 200 euro. In totaal werden er in 2014 720.000 Android-horloges verkocht.

Maar daar zit niet de populairste smartwatch bij. Dat was in 2014 de Pebble. Die is sinds de lancering in 2013 meer dan een miljoen keer verkocht, berekende onderzoeksbureau Canalys. Dat horloge heeft een zwart-wit-scherm, wat de makers 'e-paper' noemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl