De Jemenitische oud-president Abd-Rabbuh Mansour Hadi
NOS Nieuws

Gevechtsvliegtuigen bestoken presidentieel paleis Jemen

In Jemen hebben twee gevechtsvliegtuigen het presidentieel paleis in de zuidelijke stad Aden onder vuur genomen. De afgezette president Abd-Rabbu Mansour Hadi was op het moment van de aanval niet in het paleis, zegt een naaste medewerker.

Hadi werd in januari afgezet na een staatsgreep van sjiitische Houthi-rebellen. Die plaatsten hem onder huisarrest, maar Hadi werd later onder druk van onder meer de Verenigde Naties, de VS en Rusland vrijgelaten.

"Hadi verblijft op een veilige plaats elders", was het enige wat de medewerker van de ex-president kwijt wilde. Vorige maand was er sprake van dat Hadi naar het buitenland zou gaan voor een medische behandeling.

Explosies

De medewerker bevestigde dat er een aanval op het presidentieel complex is uitgevoerd en zei dat er niemand gewond is geraakt.

Getuigen hebben twee explosies gehoord en een rookpluim gezien boven de heuvel waarop het paleis staat. Er klonk ook luchtafweergeschut nadat twee gevechtsvliegtuigen het paleis hadden bestookt.

De aanval zou het werk zijn geweest van luchtmachtofficieren en piloten die zich hebben aangesloten bij de Houthi-rebellen. Die opstandelingen hebben de hoofdstad Sanaa in handen.

Luchthaven

Voor de beschieting van het paleis vielen bij felle gevechten om de nationale luchthaven in Aden vijf doden. Troepen die trouw zijn aan Hadi leverden daar slag met gewapende rebellen en militairen die de kant van de Houthi's hebben gekozen. Onder hen zijn ook aanhangers van de voormalige president Saleh.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl