Het koningspaar op de markt in de Duitse stad Lübeck
NOS Nieuws

Koning reist van Denemarken door naar Duitsland

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben vanochtend afscheid genomen van de Deense koningin Margrethe en prins-gemaal Henrik. Voor vertrek mocht het koningspaar volgens een oude traditie met een pen met diamanten kop hun namen graveren in een raam van Fredensborg Slot. Op een van de ramen staan ook de namen van Willem-Alexanders ouders Beatrix en Claus.

Met het tekenen van het raam en het gastenboek werd het staatsbezoek aan Denemarken officieel afgesloten.

Het koningspaar in Denemarken

In een gesprek met de pers benadrukte de koning gisteren dat het belangrijk is om de goede banden met ‘bijna buurlanden’ als Denemarken aan te halen en te bevestigen. Er is veel dat beide landen bindt, meent de koning. Op het gebied van de ontwikkeling van duurzame energie is het volgens de koning nuttig als Nederland en Denemarken met elkaar samenwerken.

Slimme zorg

Het koningspaar is vanuit Denemarken doorgereisd naar Duitsland voor een tweedaags werkbezoek aan de deelstaten Sleeswijk-Holstein en Hamburg. Een grote handelsdelegatie onder leiding van minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel reist met hen mee.

Persgesprek Willem-Alexander en Máxima in Denemarken
Willem-Alexander en Máxima bezoeken Duitsland

Net als in Denemarken ligt het accent op duurzame energie, life sciences en de gezondheidszorg. Ook is er aandacht voor de creatieve industrie, de maritieme sector en de biologische landbouw.

In Lübeck bezocht het koningspaar onder andere een bedrijf dat hoogwaardige medische technologie voor ziekenhuizen ontwikkelt. Onderwerp van gesprek was ‘slimme zorg’, waarbij gemeenschappelijke thema’s als vergrijzing, digitalisering en stijgende zorgkosten aan bod kwamen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl