Premier Valls
NOS Nieuws

Frankrijk komt met nieuwe anti-terreurwet

De Franse inlichtingendiensten krijgen meer bevoegdheden om jihadisten op te sporen, als het aan premier Valls ligt. Hij heeft een wet gepresenteerd waardoor het eenvoudiger moet worden om verdachten af te luisteren, mails te onderscheppen en metadata te verzamelen. Daarvoor is straks geen toestemming van de rechter meer nodig.

Valls benadrukt dat het dreigingsniveau in Frankrijk nog nooit zo hoog is geweest. "We moeten het net rond geradicaliseerde en gevaarlijke mensen sluiten", aldus de premier.

Dit is geen Franse Patriot Act.

Manuel Valls, premier van Frankrijk

Een negenkoppige commissie moet toezicht gaan houden op de activiteiten van de inlichtingendiensten. Volgens Valls is de wet niet bedoeld om voortaan iedereen in Frankrijk in de gaten te houden. "Dit is geen Franse Patriot Act", zei hij verwijzend naar de strenge Amerikaanse anti-terreurwetten.

De wet, die al in de maak was voor de aanslagen op de redactie van Charlie Hebdo, wordt in april behandeld door het parlement. NOS-correspondent Ron Linker zegt dat de uitwerking van de wet wel is versneld door de gebeurtenissen in januari.

Belangenorganisaties hebben al gezegd dat ze Valls' plannen veel te ver vinden gaan. Ze zouden de vrijheid en privacy van de Fransen te veel aantasten.

Ron Linker over maatregelen
Valls: dreiging was nog nooit zo groot

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl