Jasper Cillessen kansloos in de strafschoppenserie tegen Argentinië

Durft Frank de Boer het? De gouden wissel Boer/Cillessen

Jasper Cillessen en strafschoppen. Het is al vaker gezegd en geschreven, dat is geen gelukkig huwelijk. Het lukte de keeper van Ajax nog nooit om een strafschop te stoppen in het betaald voetbal.

Dus mocht de Europa League-wedstrijd tussen Ajax en Dnjepr Dnjepropetrovsk op strafschoppen aankomen, dan weet Ajax-trainer Frank de Boer wat hij moet doen: Cillessen eruit, Diederik Boer erin.

Pakt Cillessen nummer 25 wel?

1-0 na negentig minuten, geen doelpunten in de verlenging, dus strafschoppen. Het is natuurlijk niet het scenario waar De Boer op hoopt donderdagavond in het thuisduel met Dnjepr, maar wel een scenario dat denkbaar is.

Het was ook niet voor niets dat Ajax woensdag op de training op strafschoppen oefende. Cillessen stopte er twee, maar of dat De Boer genoeg vertrouwen geeft in een goede afloop, dat is nog maar de vraag.

Ook bij Ajax kennen ze de cijfers van doelman Cillessen: 24 keer had hij in het betaald voetbal de kans om een strafschop te stoppen, 24 keer kon hij de bal uit het net halen, zeven keer in dienst van NEC, negen keer bij Ajax en acht keer in het shirt van Oranje.

WK 2014: Cillessen krijgt penalty's om de oren

Boer is wel een penaltykiller

Misschien heeft Cillessen advies nodig van een paar andere keepers in de eredivisie. Zo gingen er bij Jelle ten Rouwelaar van NAC sinds 2010, het jaar waarin Cillessen bij NEC debuteerde in de eredivisie, negen van de 29 strafschoppen niet in.

Bij Remko Pasveer (reserve-doelman PSV) waren dat er zeven van de negentien en bij Feyenoord-keeper Kenneth Vermeer vijf van de negen.

Gelukkig heeft Ajax zelf ook nog een keeper in de gelederen die wel weet hoe het is om een strafschop te stoppen; tweede doelman Diederik Boer. Bij de reservekeeper ging de bal er twaalf keer niet in, van de 34 keer dat er een speler vanaf de stip mocht aanleggen. Van de laatste vier strafschoppen stopte Boer er zelfs drie. Dat was nog wel in dienst van PEC Zwolle.

Penaltykiller Diederik Boer

Durft De Boer het aan?

Mocht het tegen Dnjepr Dnjepropetrovsk inderdaad tot een strafschoppenserie komen, dan had Louis van Gaal er waarschijnlijk wel raad mee geweten. Hij baarde opzien door op het afgelopen WK voetbal, in de verlenging van de kwartfinale tegen Costa Rica, Cillessen te wisselen voor Tim Krul. Krul stopte twee strafschoppen. Een gouden wissel.

Zou het een scenario zijn dat ook in het hoofd van Ajax-trainer De Boer rondspookt? Laatste minuut verlenging, Cillessen naar de kant, Boer erin. Boer stopt een paar strafschoppen en wordt de held, Ajax door in de Europa League.

Donderdagavond rond 23:20 uur zal dat duidelijk worden, of misschien wel helemaal nooit, als Ajax de klus gewoon in negentig minuten klaart of De Boer al eerder drie wissels heeft moeten toepassen.