NOS Nieuws

Crisis Griekenland kaapt EU-top

In Brussel komen vandaag en morgen de 28 EU-regeringsleiders bij elkaar. Op de agenda staan discussies over een energie-unie en de situatie in Oekraïne en Libië. Maar het onderwerp dat de top gaat domineren is Griekenland.

Vanavond is er op verzoek van de Griekse premier Tsipras een apart overleg over de schuldencrisis in zijn land. De voorzitter van de Europese Raad Tusk heeft daar tijd voor vrij gemaakt, net als de Duitse bondskanselier Merkel, de Franse president Hollande, de voorzitter van de Europese Commissie Juncker, de president van de Europese Centrale Bank Draghi en Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem. Wat er precies op tafel ligt, is nog onduidelijk.

Irritatie

De spanning tussen Griekenland en de andere landen binnen de eurozone is vrijwel onhoudbaar geworden. Het technisch overleg over de afgesproken hervormingen verloopt ondanks eerder gemaakte afspraken in moeizaam. De irritatie over de Griekse opstelling groeit met de dag.

De kans dat er concrete besluiten worden genomen tijdens het crisisoverleg in de marge van de EU-top is vrijwel nihil. Veel landen hameren erop dat de afspraken die Griekenland heeft gemaakt met de Eurogroep moeten worden nageleefd.

Grexit

Intussen wordt de sfeer in Brussel er niet beter op. De incidenten tussen Griekenland en met name Duitsland stapelen zich op. Griekenland lijkt af te stevenen op een faillissement omdat het zonder financiële hulp vanuit de Eurozone de komende weken niet kan voldoen aan de betalingsverplichtingen.

In Brussel spreken EU-ambtenaren en diplomaten steeds openlijker over Grexit-scenario’s.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl