Een gewonde man wordt afgevoerd
NOS NieuwsAangepast

Tunesië pakt negen verdachten op voor aanslag

De autoriteiten in Tunesië hebben na de terroristische aanslag in Tunis negen verdachten opgepakt. Ook zijn de namen van de aanslagplegers bekendgemaakt: Yassine Laabidi en Hatem Khachnaoui. Beiden zijn Tunesiërs. Laabidi was bekend bij inlichtingendiensten, maar had voor zover bekend geen directe link met een terreurgroepering.

Bij de aanslag gisteren bij het Bardo-museum schoten twee terroristen in militaire uniformen twintig buitenlandse toeristen en drie Tunesiërs dood. 44 mensen raakten gewond. Bij de bestorming werden de twee terroristen door veiligheidstroepen doodgeschoten.

Vandaag kwamen in het museum nog twee Spaanse toeristen tevoorschijn: een man en een zwangere vrouw. Ze hadden zich in het museum verstopt en wisten niet dat ze weer veilig naar buiten konden.

Toerisme

De aanslag kwam in Tunesië hard aan, vooral omdat de gevolgen voor de toeristische industrie groot kunnen zijn. Na jaren van neergang leken de toeristen juist weer terug te komen.

President Essebsi zei op de nationale televisie dat zijn land in oorlog is met het terrorisme. "Er zal zonder genade worden opgetreden. Deze barbaarse minderheden maken ons niet bang”, zei hij. “De strijd gaat door tot alle terroristen zijn uitgeroeid.”

Binnenlandse oorlog

De oorlog tegen het terrorisme waar de president over spreekt, zal vooral een binnenlandse oorlog worden, denkt correspondent Sander van Hoorn. "Noem het een strijd tegen het radicalisme", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal, doelend op het groeiend aantal jihadisten in Tunesië. "Ik verwacht niet dat ze nu ineens gaan bombarderen in Syrië en Irak."

De doodgeschoten toeristen kwamen van over de hele wereld: Japan, Italië, Colombia, Spanje, Australië, Polen en Frankrijk.

De aanslag is een grote klap voor de toerismesector in Tunesië, zegt ook Van Hoorn. "Het toerismevertrouwen is sinds gisteren hard achteruit gehold. Zoiets komt te voet en gaat te paard. De Tunesiërs vragen zich af: waarom bij ons, waarom nu?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl