Roemer en Pechtold in de Tweede Kamer
NOS Nieuws

D66 en SP blij met verkiezingsresultaat

D66 en de SP zijn blij met de winst die zij volgens een doorrekening in de Eerste Kamer boeken. D66 ziet zijn zetelaantal verdubbelen van 5 naar 10. De SP krijgt er één zetel bij en wordt daarmee de grootste linkse partij.

D66-leider Pechtold denkt dat de kiezer zijn partij heeft beloond, omdat "die heeft laten zien dat je vanuit de oppositie veel kunt waarmaken".

Meer invloed

D66 is één van de drie zogenoemde constructieve oppositiepartijen die het kabinet regelmatig hebben geholpen. Pechtold gaat ervan uit dat de invloed van D66 daardoor nog toeneemt.

"Meer zetels is meer invloed. Zo werkt dat nou eenmaal in de politiek", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Zijn partij heeft in elk geval "een fantastische uitgangspositie", concludeert hij. Hij wijst erop dat het kabinet nog een belangrijke belastinghervorming wil doorvoeren en dat zijn partij daar de nodige ideeën over heeft.

Grootste op links

SP-leider Roemer vindt het erg mooi dat zijn partij nu "de grootste op links" is. Hij wil geen vaste gedoogpartner van het kabinet worden, want "een sterke oppositie is nodig om de democratie in stand te houden".

Wel is hij bijvoorbeeld "aan boord" als het over de belastinghervorming gaat. "De PvdA zal ons daar heel hard nodig hebben, want als ik de VVD hoor, hoeven vermogenden straks niks extra's te betalen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl