NOS Nieuws

CDA grootste in vier provincies

Het CDA is bij de Statenverkiezingen de grootste partij geworden in vier provincies: Friesland, Overijssel, Zeeland en Limburg. In 2011 waren de christendemocraten alleen nog de grootste in Overijssel.

De PvdA doet het nu nog slechter dan het CDA in 2011. De sociaaldemocraten, die toen nog de grootste werden in Groningen, Friesland en Drenthe, zijn nu nergens meer de grootste.

De noordelijke provincies zijn verdeeld over het CDA (Friesland), de SP (Groningen) en de VVD (Drenthe).

D66 grootste in Utrecht

Na de vorige Statenverkiezingen was de VVD de grootste van Flevoland in het noorden tot Zeeland en Noord-Brabant in het zuiden: een ononderbroken blok van zeven van de twaalf provincies. De VVD heeft er van die zeven twee verloren: Utrecht en Zeeland. Met Drenthe erbij heeft de VVD nu zes provincies.

Utrecht gaat naar D66 en is daarmee de eerste en de enige provincie waar deze partij de grootste is. De PVV werd vorige keer de grootste partij in Limburg, maar moet die positie nu laten aan het CDA.

VVD kreeg meeste stemmen

De VVD heeft gisteren de meeste stemmen gekregen. De liberalen haalden gisteren in heel Nederland 15,8 procent van de stemmen, toch nog ruim meer dan het CDA, dat op 14,6 procent uitkwam.

D66 werd landelijk de derde partij met 12,3 procent van de stemmen, PVV en SP eindigden vrijwel gelijk met 11,7 en 11,6 procent. De PvdA werd met 10,1 procent van de stemmen de zesde partij. In 2011 werd de PvdA met 17,3 procent nog de tweede partij.

Statenzetels

In Statenzetels lijken CDA en VVD gelijk geëindigd. Toen vannacht bijna alle stemmen waren geteld stonden VVD en CDA beide op 89. Voor de VVD betekent dat een verlies van 23 zetels, voor het CDA een winst van drie.

De SP (69 zetels), D66 (67) en de PVV (66) hebben alle drie ongeveer evenveel Statenzetels gekregen. De PvdA zit daar vlak achter met 64 zetels; een verlies van 43.

Kleine partijen

Van de kleinere partijen gaat GroenLinks er iets op achteruit. De ChristenUnie, de SGP, de Partij voor de Dieren en 50Plus winnen zetels.

Provinciale partijen en verbanden van lokale partijen haalden in verschillende provincies zetels, maar braken nergens echt door. De Friese FNP blijft de grootste provinciale partij met 4 zetels, evenveel als in 2011. Het nieuwe Groninger Belang komt op 3 zetels. Andere partijen en combinaties, zoals de Partij voor Zeeland, Lokaal Brabant en de Volkspartij Limburg komen niet verder dan 1 zetel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl