NOS Nieuws

Groningen kleurt SP-rood

Oost-Groningen kleurt traditiegetrouw rood. Maar ditmaal is het niet het rood van de PvdA, maar het rood van de SP. Bij de statenverkiezingen in 2011 werd in de stad Groningen en in alle gemeenten ten oosten daarvan de PvdA de grootste partij. Nu is dat in de meeste gemeenten de SP. Ook in de stad Groningen zelf en in de provincie als geheel is de SP de grootste geworden. Kijk hier voor alle uitslagen op de kaart.

Alleen in Loppersum, Ten Boer en Vlagtwedde is de SP niet de grootste, maar ook daar heeft de PvdA zijn positie als grootste partij verloren. Loppersum en Vlagtwedde kleuren nu groen (CDA), Ten Boer is lichtblauw (ChristenUnie) geworden. Mogelijk zijn veel kiezers van de PvdA in Groningen teleurgesteld over de houding van de partij in de discussie over de gaswinning.

In de Oost-Groningse gemeenten krijgt de PvdA nog hardere klappen dan in andere delen van Nederland. Zo gaat de partij in Appingedam van 30,2 naar 12,1 procent, in Delfzijl van 26,4 naar 10,3 procent, in Oldambt van 30,6 naar 13,1 procent en in Menterwolde van 27,8 naar 8,5 procent. Gemiddeld is de PvdA in de provincie gehalveerd.

Vergeleken daarmee valt het verlies van de PvdA in de stad Groningen nog mee. Daar gaat de PvdA van 24,1 naar 13,3 procent van de stemmen.

De coalitie van PvdA, VVD, D66 en ChristenUnie die Groningen regeerde is haar meerderheid kwijt. Opvallend is verder dat de partij Groninger Belang met drie zetels in de Staten komt.

Oost-Groningen op de uitslagenkaart

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl