NOS Nieuws

'Nederlands inlichtingenwerk in Mali verloopt volgens plan'

"Het gaat de goede kant op in noord-Mali"

De twee omgekomen Nederlanders in Mali waren onderdeel van Minusma, de VN-vredesmissie in het Afrikaanse land. Ondanks het ongeluk gisteren verloopt het inlichtingenwerk dat Nederland doet volgens plan. Al is het een bijzonder zware klus.

NOS-correspondent Kees Broere sprak met de Nederlandse militairen in Mali. "Verkenningen zijn de voornaamste werkzaamheden die wij doen", vertelt majoor Hans Verboom, commandant inlichtingendienst.

"Wij hebben een zaklamp-functie in het noorden van Mali. Als een zaklamp schijnen wij in de donkere kamer die noord-Mali heet. Wij zorgen voor inzage in een moeilijke situatie."

Ik denk dat we de goede kant op gaan in het noorden van Mali.

Kolonel Stephan Kooijman

Mali moet stabieler en veiliger worden. Aan die opdracht werkt Nederland in VN-verband nu ongeveer een jaar. Maar het gevaar van gewapende milities en radicaal-islamitische terroristen is nog overal aanwezig.

Volgens Melanie Hausenstein van Minusma is de veiligheidssituatie in de provincie Gao verslechterd. "Dat heeft het werk van Minusma moeilijker gemaakt. We zien een toename van terroristische aanvallen en activiteiten in de regio."

Vredesakkoord

Maar Nederlanders die het inlichtingenwerk leiden, beweren positieve ontwikkelingen te zien. "Het zijn de laatste stuiptrekkingen. Ik denk dat we juist de goede kant opgaan, afhankelijk van wat in Algiers wordt afgesproken", zegt kolonel Stephan Kooijman.

Uit het overleg in Algiers komt mogelijk een politiek vredesakkoord. Mali werd in 2013 voor een groot deel ingenomen door islamitische extremisten, waarna Franse militairen hen met een militaire actie grotendeels terugdrongen. Daarna begon de VN-missie in het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl