NOS Nieuws

Van stembus tot uitslag, NOS telt mee in Rotterdam

  • NOS / Henrik-Willem Hofs
    De NOS is de hele avond aanwezig bij het tellen in een Rotterdams stembureau
  • NOS / Henrik-Willem Hofs
    De stembussen zijn omgekeerd
  • NOS / Henrik-Willem Hofs
    Het stemmentellen kan beginnen

De stembureaus zijn gesloten, de stemmen worden geteld. Verslaggever Henrik-Willem Hofs was bij zo'n stembureau in Rotterdam aanwezig en volgde daar de telling. Lees hier in chronologische volgorde hoe dat in zijn werk ging.

In Rotterdam zijn de stemmen geteld. Henrik-Willem Hofs staat in het 'zenuwcentrum' van de stad waar alle stemmen zijn binnengekomen. "De grootste partij is de PVV geworden, tweede D66 en de VVD, beide met 14 procent van de stemmen. De SP groter is geworden dan de PvdA. De SP 13 procent, de PvdA 12."

De stemmen konden snel worden geteld, omdat de gemeente Rotterdam een app voor de stembureau-voorzitters heeft gemaakt. "Daarmee hebben we geprobeerd om het tellen en het doorgeven van de uitslagen te vergemakkelijken voor de voorzitters", zegt Ronald van As, directeur Publiekszaken. "Het is uiteindelijk allemaal heel snel gegaan."

Voorlopige uitslag Rotterdam

Het stemmentellen gaat in Rotterdam op een speciale manier. Ook wel de 'Rotterdamse stemmendans' genoemd.

Het houdt niet over met de opkomst voor de Statenverkiezingen in Rotterdam; slechts 35,2 procent van de stemmers kwam opdagen. Een diepterecord is het niet. Bij de verkiezingen voor het Europese Parlement vorig jaar was de opkomst 28,2 procent.

Tellen begonnen in Rotterdam

In het stembureau worden de stembussen omgekeerd. Het tellen kan beginnen. "Het is altijd vreemd om de eerste uitslagen te horen als hier het stemmentellen nog moet beginnen", zegt Hofs.

"Helaas, de 500 kiesgerechtigden hebben we net niet gehaald. We zijn op 484 mensen blijven steken. Dat zegt overigens niets over wat de uitslag zal worden en wat de opkomst in het land is. We gaan de spanning langzaam opvoeren", zegt de voorzitter van stembureau 99.

Een van de laatste kiezers in Rotterdam

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl